Home

Video van de constructie van de waterpmp.

Image

Beste weblog volgers, zoals jullie hebben kunnen lezen zijn wij eind 2016 in Lwengo Nakyenyi geweest om een waterpomp te laten maken op de Lwerudeso Primary School.
Tijdens deze werkzaamheden hebben wij foto's en filmpjes gemaakt waarvan ik een filmpje heb gemaakt dat op You Tube staat.
Als je eens wilt kijken dan kun je het op onderstaande link vinden.
Wij wensen je veel kijkplezier.

Ook nu willen wij jullie weer om hulp vragen.

Week 8 Eindelijk heeft de Lwerudeso school schoon water.

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Achtste en laatste week.

Week 7 De kinderen hebben het eerste water gebruikt op school..

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Zevende week.

Er is deze week goed nieuws en ook minder goed nieuws. Laat ik met het goede nieuws beginnen. De put is nu ruim 40 meter diep en er staat 's-morgens ongeveer 150 cm. water in dat behoorlijk helder is. Het minder goede nieuws is dat de engeneer ( de baas van de putgravers ) een nieuwe prijsopgave heeft gemaakt omdat ze veel dieper hebben moeten graven. Dit kost niet alleen meer materiaal maar hoe dieper ze komen hoe moeilijker en tijdrovender het werk wordt. De werkzaamheden komen ruim 2000 € duurder uit dan eerts begroot. Wij zien ons genoodzaakt om deze kosten vooralsnog op ons te nemen maar als er nog volgers zijn die een bijdrage kunnen missen dan zou dt zeer welkom zijn. ons rekening nummer is: NL 14 ABNA 0861605233 ten name van Th. van den Ende onder vermelding van Waterpomp Lwengo

Zesde week. Eindelijk water.

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Zesde week.

We zitten al weer in de zesde week, de tijd vliegt voorbij. Toen wij gisteren uit Masaka terugreden samen met Anthony vertelde hij al dat de gravers het waternivo hadden bereikt, maar nog wel dieper moesten graven om voldoende water te hebben. Maandagmorgen dus vol verwachting naar de school gelopen en inderdaad zij hadden een vaatje met water staan dat ze uit de put hadden gehaald. De grond die nu omhoog gehaald wordt is behoorlijk nat. De baas was er ook en hij was al naar beneden geweest om te kijken, ze zitten nu in een zachtere laag en moeten daarom eerst met stenen een ring onderin metselen en daarna nog een paar meter dieper graven.Na de middag zagen we dat er in het ene tonnetje stenen naar beneden gaan en in een ander tonnetje aangemaakte cement, op een diepte van ruim 40 meter wordt daarmee de ring gemetseld.

Vijfde week

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Vijfde week.

Toen we zondag in Masaka waren hoorden we in de verte hevig onweer, bij ons bleef het droog, maar toen Anthony ons op kwam halen vertelde hij dat het in Nakyenyi heel hard had geregend. Aan de bonen en maisplanten is het goed te zien, zij staan er weer fris bij en alle hangende blaadjes staan weer mooi rechtop. Nu maar hopen dat het weer werkelijk omslaat en dat het wat vaker gaat regenen.

Vierde week

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Vierde week.

Zondag middag heeft het voor het eerst in weken behoorlijk geregend, hopelijk komt het nog op tijd want vrijdag zagen we al veel bonenplanten die gele blaadjes kregen.

Maandag hebben we het normale programma weer gedraaid, Jopie is onkruid gaan wieden en ik ben op school gaan helpen met bonen sorteren. De putgravers waren ook weer druk aan het werk, ze zijn nu op een nog hardere laag gekomen, je hoort dat de man in de diepte heel hard moet hakken en het duurt soms wel meer dan een kwartier voordat hij een teken geeft dat het tonnetje kan zakken om het weer te vullen. Omdat ze steeds dieper gaan duurt het natuurlijk ook langer om de volle ton weer omhoog te halen. Je ziet dat de mannen er echt moeite mee hebben.

derde week

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Derde week.

Week 2

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Eigenlijk zou het regentijd moeten zijn in deze periode, de mensen hebben mais en bonen gezaaid en de plantjes hiervan beginnen al te groeien. Normaal gesproken worden de bonen al ruim 2 maanden na het zaaien geoogst. Maar de regen blijft uit, verleden week even een buitje van een half uur en vandaag ongeveer 10 minuten, nu nog genoeg om de plantjes in leven te houden maar als ze groter worden hebben ze echt meer water nodig. Als er niet snel meer regen komt zal de oogst waarschijnlijk verloren gaan. Je kunt aan de koffie struiken ook zien dat het veel te droog is, de bladeren vallen af en de bonen zijn niet goed ontwikeld. Heel erg voor de mensen hier want ze zijn er echt afhankelijk van.

Eerste week,

Image

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Toen wij begin 2016 in Nakyenyi waren hebben we laten onderzoeken of er een waterpomp gemaakt zou kunnen worden bij de Lwerudeso school. Toen dit mogelijk bleek zijn we na terugkomst in Nederland gestart met het inzamelen van donaties. Dankzij een aantal donateurs hadden we het benodigde bedrag in september bij elkaar en hebben we alles zo snel mogelijk in gang gezet. Tickets geboekt en Anthony gevraagd of ze in de eerste week van oktober konden beginnen met graven, met de gedachte dat het wel half oktober zou worden. Tot onze verbazing kregen we een mailtje van Anthony dat ze al in de laatste week van september waren gestart. wij zullen de komende weken de werkzaamheden volgen en hiervan verslag doen in de komende weblogs.

Week 1.

Ze zijn begonnen.

Image

Afgelopen woensdag kregen wij onderstaand bericht met een paar foto's:

Dear Theo and Jopie,
Happy to tell you that the digging of the water pump has started today.
Though we were supposed to start next week, but i was advised to start
before serious rains and it needs more time to accomplish and
accepted. To keep you updated of the progress.
Thanks.

Een paar dagen later kwamen er nog drie foto's, het begint al wat te worden. Hoe dieper ze graven hoe lastiger het natuurlijk wordt. Wij zijn benieuwd hoe diep ze zijn als wij over een week zelf kunnen gaan kijken.

Groet,

Jopie en Theo

Het is bijna zover.

Over 2 weken is het zover.

Wij vertrekken op 8 oktober naar Uganda en reizen 3 december weer terug naar Nederland.
Nadat wij begin dit jaar, toen we in Lwengo waren, hebben laten onderzoeken of er een waterpomp gemaakt zou kunnen worden op de Lwerudeso school hebben wij besloten om deze pomp te laten plaatsen. Na terugkomst in Nederland zijn wij gestart met het inzamelen van donatiegeld. Wij hebben veel mensen benaderd waaronder ook veel oud Lwengo vrijwilligers. Maar wij kwamen er ook achter dat het toch niet zo heel erg eenvoudig is om aan het bedrag te komen. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om de benodigde 3000€ bij elkaar te krijgen. Dank aan ieder die hieraan heeft bijgedragen.


Wij gaan jullie natuurlijk weer wekelijks op de hoogte houden van de vorderingen en andere zaken die we ervaren. Als het internet het toelaat zullen er ook weer foto's meegestuurd worden.

Groeten van Theo en Jopie

Al weer nieuwe plannen.

Image

Beste weblog volgers.

Wij zijn nu 4 weken terug uit Uganda en al weer druk met de voorbereiding voor een volgend bezoek. Zoals ik al in eerdere weblogs heb vermeld is het waterprobleem op de school een toenemende zorg. De grote watertank komt regelmatig leeg te staan, niet omdat het minder is gaan regenen maar omdat er steeds meer water nodig is om alle leerlingen dagelijks te laten drinken en eten. Ook de 150 kinderen die op school blijven slapen gebruiken natuurlijk water om zich zelf en hun kleding te wassen.

Afscheid nemen

Week 8.

Afscheid nemen.

Deze week staat in het teken van afscheid nemen.

Maandag hebben we de laatste hand gelegd aan het restaurant/winkeltje van Kim. Ze wilde eigenlijk dinsdag openen maar het personeel dat zij op het oog had heeft het af laten weten. De opening wordt dus uitgesteld.

Dinsdag hebben wij niet veel meer gedaan, boek uitgelezen en wat uitgerust. Kim was de hele dag weg naar Kyotera, rond half 6 kwam buurman Michael vertellen dat we om 6 uur klaar moesten staan voor een verrassing. Wij werden naar Kyotera gereden en ontvangen in het restaurantje waar Kim een afscheids maaltijd had bereid. Heel gezellig samen met de kinderen Babyrie en Rosah en de oma van Rosah die normaal altijd voor ons kookt. De kinderen hebben zonder dat wij het gezien hebben een leuk afscheids kadootje in elkaar geknutseld en Oma heeft een mooie mand voor Jopie gevlochten.

Week 7

Image

Week 7.

Deze week wijkt niet zo veel af van verleden week, dus maar een kort verhaaltje.

We hebben weer de nodige klusjes gedaan, de buitenzijde voor de 2e keer gelakt. Jopie heeft, na het resutaat behaald in de keuken, ook het onderste gedeelte van de muren van de gang onder handen genomen. Samen hebben we de bovenzijde van een nieuwe laag tex voorzien.

Week 6

Week 6.

Maandag zijn we verder gegaan met het verven van het hekje om de veranda, we pakken ook meteen de ramen en de deur mee. Het blijft wel een beetje behelpen want de binnenkant van de ramen kunnen we niet doen omdat er tralies in gelast zijn, daar kun je niet tussen komen met de kwast. Een ladder hebben we nog niet dus of de buitenkant helemaal geverfd gaat worden blijft nog even de vraag.

Alle berichten

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012