week 6

Week 6.
We hebben het weekend lekker in rust doorgebracht op Kalangala, het grootste eiland van de Ssese eilanden. Helemaal uitgerust gingen we na het ontbijt rond 11 uur op weg voor de ferry van 13 uur, deze kwam helaas pas om 15.30 dus moesten we weer wachten. De tijd volgemaakt met het uitdelen van Jumbo ballonnen aan de kleine kinderen die daar dankbaar mee aan het spelen gingen. We hadden gelukkig een auto gereserveerd die ons helemaal naar Masaka bracht, daar aangekomen hebben we eerst bij Frikadelle de honger gestild en zijn met Anthony verder gereden naar huis. Om 21 uur in de avond kwamen wij pas weer in Lwengo aan.

Maandag.
Vanochtend zijn Jodi en Jopie gaan bouwen aan een watertank, de fundering en de eerste 2 lagen waren al gemetseld, zij hebben meegewerkt tot en met de 8e laag.
Ik ben met de boda boda naar 5 scholen geweest om daar een waterfilter compleet met emmer, tankje en standaard te doneren en uit te leggen hoe deze werkt en schoon gemaakt moet worden. Het onderwijzend personeel was zeer enthousiast en dankbaar. De kinderen drinken op school meestal regenwater uit een tank dat niet gekookt wordt en hebben dan ook vaak last van darmklachten. Toen ik terugkwam bij het vrijwilligershuis zat daar de moeder van baby Simon met hem te wachten. Zij was erg ongerust omdat Simon veel huilt van de pijn, zij denkt dat het verband te strak zit en wil graag vanmiddag nog naar de kliniek in Masaka. Anthony is echter niet thuis en op dit moment niet bereikbaar, Djingo probeert steeds weer te bellen met hem en rond 4 uur weten we dat hij eraan komt, tegen 5 uur is hij er en we gaan direct naar Masaka waar we nog net op tijd komen want de kliniek sluit om 6 uur. De dokter besluit om Simon opnieuw te verbinden en rond 7 uur is alles weer geregeld en kunnen we weer huiswaarts. Het verband zat niet te strak maar de pijn is volgens de dokter normaal bij genezende brandwonden. Vrijdag moet Simon weer terug komen voor controle en misschien mag dan het verband er af blijven.

Dinsdag.
Voor de middag zijn Jopie, Jodi en ik naar het healtcenter gegaan om te assisteren met het wegen en administratief bijwerken van de inentingskaarten, het was betrekkelijk rustig, er waren maar ruim twintig baby’s die ingeent moesten worden. Na de middag zijn Jopie en ik naar de school gegaan en hebben de muren vam een ruimte voor de 2e keer geverfd.

Woensdag.
Vanochtend ben ik eerst met Anthony naar Masaka gereden om boodschappen te doen, we hebben verf bijgekocht om de 2 lokalen waar het healthcenter komt verder af te schilderen, ook hebben we 20 glasruitjes gekocht en iets wat op stopverf lijkt, voor de ramen van het kantoor van de headmaster, in deze ruimte staan veel boeken welke nu beter beschermd zijn. Ook voor de 2 lokalen van het healthcenter is glas gekocht. We waren pas laat terug omdat een rit naar Masaka altijd gecombineerd wordt met allerlei andere zaken, even naar de bank, de mail uitlezen in een internetcafe, naar de printshop, met een kind naar de tandarts, nog even naar de apotheek, bij de Be-More projectcoordinator langs enz. Vertrokken om 9 uur, terug om half vier. Ik ben toch nog naar de school gelopen en heb tot 7 uur 8 ramen in de stalen vensters gezet, wel behelpen zonder plamuurmessen en met stopverf die zo dun is dat hij uit je handen wegloopt. Jopie en Jodi zijn vanochtend verder aan het huisje gaan werken, het begint al aardig op te schieten. De vloer is al gelijk gemaakt en omdat het dak dicht is begint de vloer nu ook al te drogen. Na de middag zijn zij naar 2 gehandicapte kinderen thuis gegaan om met hen te spelen en kleurplaten te kleuren. Toen ik om 7 uur thuis kam hadden ze net 2 buurtkinderen in bad gedaan, wat geen overbodige luxe was aan het water te zien. Ze kregen wel weer hun vieze kleding aan en de kinderen kennende zullen ze morgen wel weer net zo vies zijn als voor de schrobbeurt.

Donderdag.
Vandaag stonden housevisits op het programma, wij hebben besloten om hieraan onze eigen invulling te geven. Jodi is thuis gebleven met Celine zij hebben de formulieren die de laatste weken zijn ingevuld op de housevisits geinventariseerd waar hulp noodzakelijk is. Jopie en Sanne zijn bij het gezin van baby Simon langs gegaan om te inventariseren waarmee de moeder het beste geholpen kan worden, zij hebben meteen wat kleding die hier nog aanwezig was meegenomen voor de kinderen. Zij kwamen terug met een lijstje waarop serviesgoed, beddegoed, een matras en muskietennetten stonden. Deze zaken worden vanmiddag ingekocht nog aangevuld met wat ondergoed en een ledlamp met een los zonnepaneel om hem op te laden, dit gezin hoeft dus geen olielamp meer te gebruiken. Ikzelf ben samen met Barbra, een van de lokale vrijwilligers, achter op de boda boda vertrokken met 10 emmers en waterfilters onder de armen geklemd naar een verder weg gelegen dorpje. Een andere boda boda driver had hier al 3 standaards met tankje afgeleverd. Terwijl wij deze filters bij 3 gezinnen aan het installeren en aan het uitleggen waren zijn de 2 boda boda drivers teruggereden om de 7 resterende standaards en tankjes op te halen. Deze zijn met behulp van een paar gezinsleden van de eerste 3 gezinnen over smalle paadjes tussen de banannenplantage’s door naar verder weg gelegen huisjes gebracht. Overal moest ik de filters uitpakken en installeren en via Barbra, die ook als tolk fungeerde, uitleg geven hoe zij het filter moeten gebruiken en schoonmaken. Ik heb met Barbra afgesproken dat ik in de laatste week nog eens bij de gezinnen langsga om te zien of er problemen zijn met of vragen over het gebruik van de filters. Na de middag zijn Jopie en ik naar de school gegaan terwijl de anderen naar Masaka gingen om de inkopen te doen. Eerst hebben we een lijn op de muur gezet en de eerder geverfde bovenzijde met afplakband afgeplakt zodat Jopie de onderste helft kon gaan schilderen. Terwijl Jopie een mooi citrusgroen kleurtje op de muur heeft aangebracht heb ik de resterende 12 ruitjes geplaatst, het was al bijna 7 uur toen Jopie kwam vertellen dat zij klaar was en alles had opgeruim, ik begon toen net aan het laatste ruitje.

Vrijdag.
Normaal begint dan het weekend al maar vandaag gaan Sanne en ik eerst om 9 uur naar 2 ziekenhuizen in Masaka. Ik ga met de moeder van Simon en Simon naar de ene kliniek voor controle van zijn brandwonden die gelukkig supersnel aan het genezen zijn. De dokter was redelijk tevreden over het genezingsproces, maar niet over het feit dat de moeder het verband weer had verwijderd, zij heeft dit gedaan omdat Simon veel huilde en de armpjes en beentjes ook wat opgezwollen waren. Je kunt hier niet even bij een dokter binnenlopen als je ergens een vraag over hebt dus men neemt vaak zelf een besluit. De dokter heeft een middeltje tegen de koorts gegeven en zijn bloed laten onderzoeken. Gelukkig heeft hij geen malaria of een infectie, de koorts komt volgens de dokter door het imuunsysteem dat zich met de genezing van de grote oppervlakken bezighoud. Over een week moeten we weer terugkomen en tot dan moet het verband blijven zitten.
Sanne gaat met 2 kinderen die zij een paar maanden geleden heeft ontmoet en hun oma naar het andere ziekenhuis. Deze kinderen zijn al langer onder behandeling en moeten af en toe ter controle naar het ziekenhuis.
Als we dit achter ons hebben blijven wij in Masaka en treffen daar ook Jopie, Jodi en Celine die aan het einde van de ochtend op eigen gelegenheid naar Masaka komen. Vanavond gaan we de verjaardag van Sanne vieren die volgende week jarig is, maar niet iedereen die zij kent kan naar Lwengo komen daarom viert zij het in Backpackers.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Inge

Super om weer te lezen en wat een mooie foto's weer!
Zag er inderdaad heel relaxed uit zo op dat ressort, en lekker kunnen douchen daar met warm water, dat moet een genot zijn geweest!!

Groetjes en dikke knuffel
Inge en Anthony

Rob en Ank

Hey, harde werkers, weer een week verder en er is weer veel werk verzet. Gelukkig gaat het met Simon de goede kant op. Jopi waar zijn de foto's waar jij die waterput aan het bouwen bent ?
Zoals Inge al zegt, het zijn inderdaad hele mooie foto's
Met veel plezier jullie verslag weer gelezen.
Nog een paar weken, en dan horen we jullie stemmen weer. Dan kunnen we weer bij kletsen.
We blijven met dezelfde afsluiting; een hele dikke kus.
Rob en Ank

Maaike

Weer erg mooie foto's. Goed ook om te zien dat de waterfilters op hun plek komen. Daar worden deze mensen echt enorm mee geholpen. Die scholen zullen wel blij zijn, veel minder difterie ( buikloop). Gelukkig gaat het al weer wat beter met Simon, nu maar hopen dat zijn moeder ook luisterd naar de dokter. Dat resort vorige week hadden jullie wel verdiend.
Geniet nog van de laatste weekjes werk dat jullie daar kunnen verzetten en wij lezen volgende week hoe er met de werking van de filters gaat.
Groetjes, Maaike , Marijn en Femke

marijke

wat doen jullie daar goed werk! ze zullen wel blij zijn, fijn om te lezen dat het met kleine simon goed gaat. nog een paar weekjes en het zit er voor jullie weer op, jullie zullen wel moe maar voldaan zijn
hier regent het maar we hebben mooi weer gehad. geniet nog van jullie werk vakantie en tot het volgende bericht.

janny

Jopie en Theo wat fijn dat jullie zoveel bereiken binnen betrekkelijk korte tijd.
Ik hoop dat het met Simon allemaal goed komt want inmiddels zijn we allemaal wel een beetje begaan met zijn lot. Hopelijk heb je wat uit kunnen rusten en nieuwe energie opgedaan in het resort om nog een paar weekjes verder te kunnen. Geniet nog even van deze laatste weekjes.

Groetjes Janny

Paulien

Hallo lieve mensen, het is elke week weer prachtig om jullie verhalen te lezen. Vervelen doen jullie daar niet. Slapen jullie niet als een blok ,na een dag zo intensief bezig zijn? Blijf er iets moois van maken, geniet van de zon, want die is hier de laatste dagen weer ver te zoeken. Lieve groeten Paulien.

Renee - Be More

Hoi Theo en Jopie,

Wat leuk om jullie belevenissen te lezen en jullie foto's te bekijken!

Nog een hele fijne tijd daar.

Groetjes,
Renee - Be More

annemie voets

hallo Jopie en Theo
jullie wil ik even laten weten dat foto's geweldig zijn ,het geeft een goede indruk waarjullie mee bezigzijn geniet van alles en later hoor ik wel de verhalen .groetjes nog een fijne tijd.Clemensuniverse

Agnes

Hoi Jopie en Theo,
Met belangstelling heb ik jullie avonturen weer gelezen.
Het is soms hard werken maar je ziet duidelijk waarvoor je het doet.
Wat goed te horen dat het met Simon beter gaat. Hopelijk houdt hij weinig zichtbare littekens over van dit ongeluk.
Hartelijke groeten,
Agnes.

Estelle

hallo Jopie en Theo
ik heb de foto's gezien
ik vind dat jullie sociaal bezig zijn
ik vind het knap van de mensen die zo veel spullen op hun auto fiets en brommer doen
wel mooie landschap Theo in het park met echte wilde dieren
ik hoop dat Simon snel beter wordt
liefs Estelle (Jan Marieke)

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012