week 7

Week 7.

Maandag.
Zoals elke maandag stond ook nu weer een waterproject op de planning, wij zijn vandaag verder gegaan met het bouwen van de watertank waar ik in week 4 ook aan heb meegewerkt, het opmetselen van de stenen was al klaar. Eerst zijn we begonnen om zand vanaf een grote hoop af te hakken en in teiltjes te vervoeren naar de plaats waar het vermengd zou worden met cement en water. Nu moest er om de druk van het water op te kunnen vangen een netwerk van betongaas tegen de buitenkant van de tank aan gemaakt worden. De betongaas netten liggen normaal bij ons huisje opgeslagen en waren driedubbel gevouwen om ze op de boda boda te kunnen vervoeren, zij moesten dus eerst recht gebogen worden en daarna met 4 aan elkaar gemaakt om de omtrek van de watertank te kunnen omspannen. Met een man of 4 worden de aan elkaar gemaakte netten rond de tank gebogen en met een touw aangespennen. Een paar spanbanden zouden hier echt uitkomst bieden, misschien kan ik die met een van de toekomstige vrijwilligers meegeven. Toen het onderste deel van de tank voorzien was van betonnetten werd er begonnen met het bepleisteren van de tank, dikke klodders specie tegen de netten aangooien en een beetje gladstrijken, als de specie verder is gedroogd wordt de buitenkant later nog glad geschuurd. Net voordat ik terug zou gaan hebben we de tweede rand van betongaas rondom het bovenste deel van de tank nog aangebracht. Ik denk dat de locals vanmiddag de buitenzijde van de tank nog helemaal afwerken, de binnenzijde moet dan ook nog met watervaste mortel worden bezet, Dit wordt een hele klus want de tank is 2,5 meter hoog en steigers kennen ze hier niet, het cement wordt dus gewoon over de rand gegooid en binnen in de tank nat gemaakt en verwerkt. Ze zullen voorlopig niet kunnen genieten van deze nieuwe tank want het ziet er naar uit dat het regenseizoen voorbij is, het heeft de laatste week geen druppel meer geregend.
Na de middag zijn wij weer naar de school gegaan om het tweede lokaal in de definitieve kleur te verven, het bovenste gedeelte is nu van de eerste laag voorzien.

Dinsdag.
Vanochtend hebben we een beetje orde proberen te brengen in het healthcenter, eerst hebben we de wachtruimte opgeruimd en schoongemaakt, we hebben ook proberen duidelijk te maken dat de stapel dozen in de hoek met daarboven een vogelnestje waardoor alles onder de vogelpoep zit ook beter opgeruimd kan worden of verbrand. Dit zouden ze gaan doen maar toen wij om 1 uur weggingen was alleen de rommel uit de wachtruimte verbrand en het vuur was weer uit. Misschien volgende week nog een kans wagen. We hebben ook weer geholpen bij het inenten van baby’s, omdat er maar een prikzuster aanwezig was hebben we de administratie gedaan net als vorige weken maar ook bij het invullen van de inentingskaart de vitamine A druppels en ontwormings tabletten meteen toegediend aan de baby’s die daarvoor in aanmerkng kwamen. De prikzuster kon daardoor veel efficienter werken, zeker toen ik ook nog de injectie spuiten die zij nodig had voor haar uit de verpakking ging halen.
Jopie en Sanne zijn vandaag met Anthony naar Masaka om nog een aantal inkopen te doen voor het gezin van Simon en ook nog wat andere zaken af te werken. Celine en ik zijn na de lunch naar school gegaan om de tweede laag verf aan te brengen op het bovenste deel van het lokaal.

Woensdag.
Vandaag komen er in de loop van de ochtend 5 mensen via Eerlijk Reizen een bezoek brengen aan Lwengo, zij zullen vandaag en morgen aan de ochtend activiteiten meewerken. Wij gaan starten met het bouwen van een nieuw huisje, het andere huisje is nagenoeg afgewerkt en dit zal door de plaatselijke mensen gedaan worden. Wij werden om 9 uur door de boda boda naar een plaats gebracht een eindje buiten het dorp en stopten bij een redelijk mooi huis, maar we moesten nog een paadje inlopen en toen kwamen we bij een totaal vervallen huisje met een dak van gedroogde bladeren wat ongeveer op instorten staat. Een beetje naast dit huisje was al een stuk grond vrij gemaakt van bananenbomen en andere struiken, daar moest een nieuw huisje gebouwd worden. Een aantal lokale mensen was al aanwezig en het wachten was op de zogenaamde technische man die het huisje uit ging zetten. Na een kwartiertje was hij ook aanwezig en hij had zowaar een rolmeter bij zich en een klos touw. Er werd een hoekpaaltje geslagen en met de rolmeter werd bepaald waar het tweede hoekpaaltje moest komen, ook met behulp van de rolmeter werd de afstand tot het derde hoekpaaltje bepaald, vervolgens was het met behulp van het touwtje passen en meten om het derde en vierde hoekpaaltje zodanig te plaatsen dat de boel nog ongeveer haaks was. Ook werden er hulppaaltjes geslagen om het oppervlak in 4 vakken te verdelen welke de 4 kamers gaan worden. Het totale huis wordt ongeveer 6 X 6 meter, niet al te groot dus. Toen alles was uitgezet moest er met een hakschop een geul worden uitgehakt van ongeveer 25 cm diep langs alle touwtjes. Inmiddels waren ook de 5 Eerlijk Reizigers en nog een paar lokale vrijwilligers gearriveerd, dus de groep werkers was aardig groot. Op de hoeken worden diepe gaten gemaakt met behulp van een soort speer en ook met machettes, dit zijn grote kapmessen, hier komen de hoekpalen te staan. Aan twee zijden komt in het midden een langer paal te staan waarop straks de nokbalk komt te liggen. De bovenste laag was bikkelhard omdat de kleigrond erg droog is, wat dieper kwamen we in zachtere klei maar zaten er ook veel steentjes in de grond. Tussen de hoekpalen wordt ongeveer om de 60 cm een minder diep gat gemaakt waar een soort hulppalen inkomen. De palen worden van boomstammetjes gemaakt welke ongeveer 12 tot 15 cm dik zijn, de bouwtechnische man bepaald de lengte van de palen met behulp van een bamboestok en hakt deze vervolgens op lengte met een machette omdat hij niet in het bezit is van een zaag. Of de bovenkant van de palen even hoog zijn wordt op het oog bepaald wat niet meevalt in een begroeid heuvelachtig landschap waar je geen enkel richtpunt hebt. Toen wij om een uur terug gingen stonden de hoofdpalen dus de hoeken en de twee palen waarop de nokbalk komt al in de grond en waren de grove contouren van het huisje al duidelijk zichtbaar.
Na de lunch is Jopie het terrein rondom ons huisje op gaan ruimen en heeft zij alle losse bananen bladeren en ander troep in de pit opgestookt, ik ben naar de school gegaan om nog glas in de deuren te zetten en heb het onderste stuk van een lokaal twee lagen verf gegeven.

Donderdag.
Vanmorgen hebben Jopie en ik de spullen naar de moeder van Simon gebracht die wij samen met de andere vrijwilligers van het sponsorgeld hebben gekocht. Het gezin was compleet verrast en super blij met de spulletjes die zij kregen. Met Simon gaat het heel goed, de meeste wonden zijn dicht alleen zijn polsjes en op een beentje zit nog verband om de open wonden te beschermen. Hij is gisteren nog een keer naar het ziekenhuis geweest om opnieuw verbonden te worden en hij moet begin volgende week weer terug komen. Wij zullen na ons vertrek proberen zijn genezing te volgen via de vrijwilligers die de komende maanden gaan komen. Vanmiddag ga ik met een van de lokale vrijwilligers alle plaatsen langs waar wij een waterfilter hebben afgegeven, de standaards waren iets verkeerd gemaakt en kunnen misschien voorover vallen, ik heb bij het bedrijf dat de standaards gemaakt heeft een beugel laten maken die ik aan de standaard kan bevestigen zodat hij stabieler wordt. Vanavond vieren wij voor de kinderen en een aantal bekenden van Sanne haar verjaardag en eten samen met de vrijwilligers lekker kaasfondue die wij speciaal voor Sanne’s verjaardag uit Nederland hebben meegebracht. Daarna gaan we naar Masaka Backpackers omdat wij vrijdag naar Kampala gaan.

Vrijdag.
Vandaag dus naar Kampala, eerst naar de craftmarkt om wat souveniers te kopen, wij hebben ook samen met Jodi 10 rieten rokjes gekocht voor het dansgroepje van de Lwerudeso school, zij hebben er maar een paar en wij willen die donderdag als zij ons een afscheids feestje geven overhandigen.
’s-Avonds hebben wij in het shoppingcenter van Kampala heerlijk beefsteak op, heerlijk om voor het eerst in 7 weken vlees te eten. Daarna zijn wij naar het casino gegaan en zijn daar tot 2 uur gebleven, super gezellig en wij hebben niets verloren maar jammer genoeg ook niets gewonnen. Wel gratis drinken en hapjes, super de lux.

Zaterdag.
Vanmorgen zijn wij in Kampala eerst langs Brood gegaan, dit is een Nederlandse bakker, en hebben lekker een broodje ham-kaas besteld en een lekkere krentebol, ook hebben wij 2 broden meegenomen voor morgen en overmorgen. Dit zal best smaken na 7 weken brood dat alleen geroosterd enigzinds acceptabel is. Vanavond gaan we in Masaka voetballen kijken, de andere Nederlanders komen ook naar Ten Tables waar het voetballen wordt uitgezonden. Wij hopen dat er stroom is anders wordt het niet gezellig.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Agnes

Hoi Jopie en Theo,
Nog de laatste loodjes. Het is een heel karwei om de mensen te helpen de meest fundamentele zaken op te bouwen. Toch voel ik uit jullie verhaal een bepaalde rust die hier wat meer zou mogen zijn.
Trouwens hier in Vlijmen zitten ze niet stil. Het lijkt wel of veel straten en kruispunten voor jullie thuiskomst nog even opnieuw geplaveid moeten worden. Je zult verrast zijn.
Ik kijk uit naar jullie komst. Een leuk afscheid en een goede reis alvast gewenst.
Hartelijke groeten,
Agnes.

Rob en Ank

He kanjers,alweer jullie laatste week. Afscheid nemen zal denk ik niet makkelijk zijn. Maar jullie hebben zoveel werk verzet,en dat moet toch ook een goed gevoel geven.Vlees met vlees ,lekker in de zon ,je weet niet wat je mist.Of wel.De foto's waren weer schittend.Voor de laatste keer naar Afrika,onze knuffels en
tot over een week.
Rob en Ank

Inge

Wat een geweldige foto's weer en een mooie beschrijving van al het werk dat jullie doen!
Nog een weekje en dan komen jullie al weer thuis.
En mama als je je echt verveelt als je weer terug bent. Maaike en ik hebben ook een huis en tuin hoor.....

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012