Nog 7 weken.

Nog 7 weken.
Het is nog maar 7 weken en dan zijn wij alweer op weg naar Uganda.
Net als vorig jaar gaan wij naar Lwengo Nakyenyi en gaan ons, samen met andere vrijwilligers inzetten voor de bevolking van deze arme regio. De eerste maand zijn wij samen met Frederique, Nikki en Jip de tweede maand is voorlopig alleen Jip nog samen met ons op het project.
Watertanks.
Zoals jullie misschien nog van vorig jaar weten ondersteunen de Nederlandse vrijwilligers het team van de Lwerudeso organisatie, zij zetten zich op diverse manieren in om de arme bevolking te helpen met het geven van onderwijs, het verbeteren van de gezondheidszorg, zij zorgen ervoor dat de gezinnen een inkomen verkrijgen, bouwen huisjes voor de alleramste, inventariseren bij gezinnen waaraan behoefte is, maar vooral het bouwen van watertanks om de mensen van schoon drinkwater te voorzien is hun en onze prioriteit. De watertanks van 10.000 liter worden door de bevolking zelf gebouwd, de vrijwilligers helpen hen daarbij. In deze tanks wordt regenwater vanaf de daken opgevangen, de hoeveelheid van 10.000 liter is voldoende om 5 tot 6 gezinnen van gemiddeld 7 personen gedurende de droge tijd van schoon drinkwater te voorzien. Aangezien het gemiddelde gezinsinkomen in Uganda slechts 35 € per maand is en de bouwkosten voor een tank ongeveer 750 € bedragen zal het iedereen duidelijk zijn dat de bevolking deze tanks niet zelf kan betalen. De tanks worden betaald vanuit de donatiegelden die door de vrijwilligers worden ingezameld. Afgelopen jaar zijn er 10 watertanks voor totaal 60 gezinnen gebouwd en 2 grotere tanks op 2 scholen.
De Lwerudeso organisatie heeft als streven om in het eerste half jaar 10 tanks te realiseren, wij willen hen daar graag bij helpen door het inzamelen van voldoende donatiegeld om 2 of misschien wel 3 tanks te kunnen laten bouwen.
WakaWaka lampjes.
Afgelopen jaar hebben wij ook ondervonden hoe gevaarlijk de olielampjes zijn die door de bevolking worden gebruikt om de huisjes te verlichten. Een paar maanden geleden kwam ik via internet op het spoor van een Nederlandse vinding, de WakaWaka lampjes, en ben me daar in gaan verdiepen. Op de site www.wakawakalight.com/ is te zien hoe gevaarlijk en ongezond de olielampjes zijn en op welke manier deze solar lampjes een grote verbetering kunnen brengen. Wij hebben het plan opgevat om samen met de Lwerudeso organisatie hiervoor een projectje op te zetten. Een gezin betaald per jaar ongeveer 40 € aan olie voor verlichting, de kosten voor een WakaWaka zijn beduidend lager. Wij willen de eerste 42 WakaWaka lampjes aan de Lwerudeso organisatie schenken onder voorwaarde dat zij worden ingezet bij gezinnen met, bij voorkeur, studerende kinderen. De gezinnen betalen aan de organisatie daarvoor een vergoeding van ongeveer 20 €, met dit geld kan de organisatie dan in Uganda nieuwe WakaWaka lampjes aanschaffen en deze weer uitgeven. Deze lampjes zijn binnenkort ook in Uganda te koop omdat Uganda Batteries, een grote industrieel, een order van 1.000.000 WakaWaka's heeft geplaatst.
De eerste 2 lampjes kregen wij van de broer van Jopie, hij had ze als relatiegeschenk gekregen, ik heb dat bedrijf gemaild en van hen kreeg ik de volgende 10. Via mail heb ik de verkooporganisatie gevraagd hoe ik aan goedkope lampjes kan komen, zij bieden namenlijk aan tegen een hogere prijs en doneren dan een lampje aan een ontwikkelingsland. Ik kreeg bericht terug dat ik 1 lampje voor 25 € kan kopen en er dan 9 voor 11 € krijg. Een vrijwilligster van afgelopen jaar heeft ook al 2 WakaWaka's achtergelaten, omdat deze toen nog niet te koop waren heb ik haar via Facebook gevraagd hoe zij daaraan was gekomen. Haar vader mailde mij terug dat hij iets met de beginfase van deze lampjes te doen had en er 2 uit de startfase aan zijn dochter had meegegeven. Hij bood mij spontaan aan om er op zijn kosten 10 extra te bestellen. Wij kunnen dus naar Uganda met een totaal van 42 lampjes waarvan wij er slechts 20, en dan nog tegen gereduceerd tarief, hoeven te kopen.
Sponsorgelden.
Om het bovenstaande te kunnen realiseren is sponsorgeld natuurlijk van harte welkom. Van veel mensen hebben wij al een sponsorbedrag ontvangen waarvoor onze hartelijke dank. Ook onze deelname aan de Dickens Kerstmarkt heeft ons een beetje op weg geholpen. Onze doelstelling is echter nog niet gehaald, alle hulp daarbij is natuurlijk welkom.
Donatie's zijn over te maken op rekening 12.17.74.228 t.n.v. Be-More onder vermelding van Theo en Jopie of op rekening 86.16.05.233 t.n.v. Th. van den Ende onder vermelding van Uganda

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

wies

Dat jij dat nu weer ontdekt, die lampjes
Een gat in de ugandese markt

Theo Gommans

Hoi Theo en Jopie,

Wederom een humaan initiatief om te gaan helpen in Uganda, zelfs
met een "echte innovatie" (mi un lempke) die kant in te gaan!

Succes met jullie actie zo veel mogelijk geld bij elkaar te brengen!

NB Theo, wel ff de verbouwing bij ons goed en tijdig afronden.....-:)

Groet Theo Gommans

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012