Derde week

Derde week.

Maandag morgen zijn we met alle vrijwilligers naar een nieuwe locatie gegaan voor het bouwen van een nieuwe watertank. Duidelijk is wel dat er nu echt werk wordt gemaakt van het bouwen van watertanks, het komt normaal bijna niet voor dat er binnen een week met 2 watertanks wordt gestart. De locatie waar we vanochtend kwamen was wel een beetje bijzonder. De watertank werd net op die plaats uitgezet waar de grond behoorlijk hard was en ook nog schuin opliep. Dat betekende dus dat er aan een kant bijna een halve meter dieper gegraven moest worden dan aan de andere kant. Het uitgraven hebben we weer aan lokale mensen over gelaten, wij hebben ons beperkt tot het verplaatsen van de door hen losgemaakte kleigrond. Ook hebben we het zand dat nodig is om het beton te maken vanaf de voorkant van het huisje met een kruiwagen naar achter gereden. De lokale mensen zetten er echt vaart achter, verleden week werd er op maandag uitgegraven en op vrijdag fundering gestort, vandaag storten ze de fundering meteen na het uitgraven. Terwijl het zand met het cement werd vermengd was onze ochtend alweer voorbij en zijn we terug gereden om te eten.

Na het eten gingen we naar de school voor de leesgroepjes. Jopie en ik hebben wat anders gedaan. Verleden week zagen wij namelijk dat de touwen van de schommels op de school helemaal verweerd waren en dat deze niet meer gebruikt konden worden. Wij zijn afgelopen zaterdag in Masaka op zoek gegaan naar fatsoenlijk touw. Gelukkig kwamen wij een bekende Oegandees van verleden jaar tegen en hij is met ons meegelopen naar een winkeltje waar ze een soort nylontouw verkochten, wij hebben 2 bundels van 20 meter gekocht. Vanmiddag hebben we dus een ladder opgezocht en hebben we de touwen verwisseld. Het resultaat werd al snel door de kinderen gewaardeerd.

Dinsdag ben ik samen met Jip, Iris en Maria, de lokale vrijwilligster, naar het health center gegaan om weer te assisteren bij het wegen en de administratie. Jopie is met de anderen dishracks gaan bouwen. Na de middag zijn de andere vrijwilligers naar de womansclub gegaan, Jopie en ik zijn thuis gebleven en hebben wat opgeruimd en gelezen.

Woensdag zijn Jip en Frederique naar het andere Lwengo project gegaan. Iris en Nikki gingen met John de boda driver naar het huisje om hier verder aan te bouwen. Jopie en ik gaan fuel saving stoves bouwen. Omdat Augustin samen met Rita eergisteren avond en ongelukje met de boda hebben gehad kon Augustin vandaag niet rijden. Zijn verwondingen zagen er gistermorgen niet ernstig uit maar hij heeft toch zoveel last van arm en schouder dat hij zich heeft afgemeld. Wij hadden dus geen boda tot onze beschikking. Er werd gebeld naar diverse boda drivers en eindelijk was er een gevonden. Roos en Maria hadden ook snel een boda en konden wij op weg. Het was een behoorlijk eind rijden over steeds slechter wordende weggetjes en paadjes. Toen begon het ook nog te regenen en werd het steeds gladder. Toen het echt heel hard ging hozen hebben we even onder een afdakje geschuild even later nam de regen wat af en zijn we verder gereden. Op de plaats aangekomen waren de bewoners al bezig met het stampen van de klei en konden wij assisteren met het fijnhakken van gras. Omdat het bleef regenen werd de klei te nat en werd er een stuk plastic overheen gegooid. Toen het eindelijk droog werd kon de eerste stoof gebouwd worden. Het fijngemaakte gras wordt door de klei vermengd door er flink in te stampen. Dan worden van een dikke bananenstam stukken gehakt, 2 stukken worden rechtop gezet met daar tussen in een korter stuk, haaks op een van de rechtop staande stukken wordt een langer stuk op de grond gelegd. Dit alles natuurlijk in het keukentje op de plaats waar de mensen koken. Dan wordt de met gras vermengde klei in hompen verdeeld en vormen alle aanwezige mensen een rij die de hompen doorgeven richting kookplaats. Daar wordt de klei met kracht om de bananen stammen gegooid zodat er een stove ontstaat. Na een droogtijd van ongeveer drie weken worden de bananenstammen uit de hard geworden klei gepeuterd en kan de stove in gebruik worden genomen. Er kunnen 2 pannen op een stove staan en er wordt beduidend minder hout gebruikt dan op een open vuurtje. De terugweg was een avontuur op zich. Omdat er veel plassen op de weg stonden hadden we beter een crossmotor kunnen hebben dan een boda, we moesten regelmatig door plassen waarvan de driver niet weet wat er onder het wateroppervlak te vinden is. Gelukkig zijn wij zonder uit te glijden thuis gekomen, Roos en Maria hadden minder geluk, zij gingen een keer onderuit gelukkig zonder gevolgen. Het blijft dus riskant om over natte kleiweggetjes te rijden.

Donderdag is het weer housevisit dag. Wij zijn met de hele groep van 6 Be-More en 2 lokale vrijwilligers op 2 boda’s naar een behoorlijk veraf gelegen dorpje gegaan. Omdat er op elke boda maar 2 mensen kunnen worden vervoerd moesten de drivers 2 keer op en neer rijden. Frederique en ik vertrokken met de eerste boda met Augustin en werden dus midden in dit dorpje afgezet met de boodschap dat we maar even moesten wachten tot hij terug kwam. Je zit daar dan als 2 blanke en wordt door iedereen aangestaard en bekeken. Gelukkig kwam de volgende boda ook al snel en waren we dus met 4 om deze aandacht te delen. Toen de boda’s weer terug kwamen zijn we samen met mensen uit het dorpje de smalle paadjes tussen de bananen bomen in gelopen. Frederique, Augustin en ik hebben twee gezinnen bezocht waarvan een gezin 4 eigen kinderen heeft en ook nog 7 weeskinderen verzorgd. In dit dorpje gaan ze binnenkort ook watertanks bouwen. Er is wel een behoorlijk goede pomp op een uur lopen maar in het droge seizoen kan de wachttijd voor water oplopen tot 3 uur. Watertanks zijn hier dus ook een goede oplossing.

In de middag hebben Jopie en Nikki een grote pan tomatensoep gekookt ruim genoeg voor ieder 2 borden bij het avondeten en ook nog genoeg over voor alle lokale mensen. Ik ben met de anderen naar de school gelopen om met de kinderen te gaan lezen, maar de vakantie is in aantocht en de kinderen waren druk met het schoonmaken van de lokalen en een ander deel was muziek en dans aan het oefenen om de groep van Worldmapping te verwelkomen over een paar dagen.

Vrijdag begon met regen en niet zo’n beetje ook, ik liep tussen een paar druppeltjes door naar de latrine en toen brak het open, ik was doorweekt toen ik weer in het huisje aankwam. Na het ontbijt hebben we zitten wachten tot het droog werd en tegen tien uur konden we toch vertrekken, er was echter maar een boda. Jip en Frederique gingen als eerste en belden om half elf dat de man die de watertanks bouwt nog niet aanwezig was. John ging aan het bellen en kreeg door dat het goed zou komen dus werden wij ook opgehaald. Toen wij aankwamen was er nog steeds niemand en na een telefoontje zijn Jip en Frederique op de boda terug gegaan. Wij konden dus weer wachten maar werden verwend met een beker hete porridge, maïspap, en banaantjes. Op een gegeven moment komen er toch twee mannen aan die normaal aan de watertanks bouwen, maar zij waren veel te netjes gekleed om te gaan werken dus konden wij na enige tijd ook terug naar huis. We hebben dus een super nuttige dag gehad, niet dus. Alleen wat zand verplaatst en de eerste rij stenen uitgelegd.

Na de lunch zijn we eerst weer lopend en vanaf de hoofdweg met de matatu naar Masaka gegaan.

Veel groeten aan iedereen van Theo en Jopie.Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Inge

Foto1 je vingers al kwijt zie ik,...
Foto8 kan je in zo'n vijvertje niet beter met een schepnet vissen???

Veel plezier en succes nog!

Wies

Nou weer hard gewerkt zeg
Sommigen denken dat jullie vakantie hebben
ik 'like' het weer op Facebook en jullie staan in de one/nl (met foto)

werk ze
groetjes
Wies

agnes van den brink

Hoi Jopie en Theo,
Het gaat goed daar, lees ik wel.
Heerlijk om zo basic bezig te zijn.
Hier is bijna iedereen bezig met de kroning.
Vandaag begonnen de koningsspelen. De opening in Enschede was met veel zon.
Daarna heeft het de hele dag geregend. Toch zag je, ook hier, vooral blije kinderen.
Ik hoop dat jullie er ook nog een beetje van meekrijgen.
Hartelijke groeten,
Agnes

Marjorie

Wat leuk weer om te lezen. Goed gedaan om die schommels te repareren. Jullie zijn sowieso lekker bezig. Top hoor!!
Fijn weekend en ik hoop, dat jullie ook genoeg tijd krijgen om af en toe even te relaxen.
xxx

Sanne nakajjubi black muzungu

Dag lieverds,

Wat verrichten jullie weer goed werk! Hoe gaat het eigenlijk met simon? En met onze vriend leddeh;)
En hoe ziet lwengo huis 2 eruit?
Zou je Brenda de groetjes willen doen? En zeggen dat ik in de lente van 2014 kom.
En geef in de backapackkers Rose Stella een dikke knuffel van mij! En natuuuuurlijk ook Anthony en Joseph !! Geniet ervan van jullie momenten in Uganda !

Joop, nog geen jiggers? Stoves op je blote voetjes stampen, zand... Pas maar op voor je et weet zit er n worremmpie in ;)

Ik vraag mij af, slapen jullie in dezelfde bedjes als vorigjaar? Enne gedragen jullie je ook weer net zo voorbeeldig;)

Ik denk nog vaak terug aan die prachtige tijd !!

Celine

Ik volg Sanne VOLLEDIG!!

marijke

Hallo jopie en Theo

Julie zijn weer goed bezig hoor, hard werken voor jullie, vakantie voor ons. we zitten nu in amerika maar dat wisten jullie al. het gaat jullie ook goed zo te lezen en wat fijn dat het werk zo opschiet, geniet er ook een beetje van heel veel groetjes en succes met al jullie werk
marijke

ank robert

JJullie hoeven je niet te vervelen. Jammer van de regen,en het gevaar van glyden.moter opje rug,met propeller.Een idee?
Liefs en knuffel van ons.

Paulien

Jullie verslag elke week te lezen is prachtig.
Knuffel Paulien.

Ronald

Dag Theo en Jopie, wat een nobel werk verzetten jullie daar zeg.
Ongelofelijk nobel van jullie en schitterend dat jullie met deze inzet de locale bevolking een steun in de rug kunnen zijn!

annemie &clemens

Hoi Jopie en Theo een natte week of is het tussen de buien door toch gelukt om de waterputten te maken? wel naar jullie zin zo te lezen lekkere tomatensoep gemaakt geef het recept maar door maak ik hem voor de kaartclub,haha, ik lees jullie verslag volgende week weer fijne tijd geniet er van groetjes C & A

Iris

Mooie verhalen! Jullie zijn weer goed op dreef....
Succes, groeten Iris

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012