Derde week

Derde week.

Het weekend hebben we rustig doorgebracht in Masaka, vrijdag middag eerst even naar Plot 99 geweest om de weblog te plaatsen daarna naar Backpackers waar we zaterdag de hele dag hebben doorgebracht omdat het vrijwel onophoudelijk heeft geregend. Zondag morgen regende het ook nog een beetje en toen het droog werd zijn we naar Masaka gereden om inkopen te doen. Wij hebben bij de elektricien een aantal stopcontacten gehaald en wat TL buizen en PL lampen. Er zijn in het vrijwilligershuis een aantal lampen stuk en stopcontacten die niet altijd contact maken. Daarna weer naar Plot 99 gegaan om wat te eten en toen we daar net waren begon het weer hevig te regenen, gelukkig dit keer maar een buitje van een uur. Later in de middag zijn we met Anthony boodschappen gaan doen voor de komende week en met hem teruggereden naar Nakyenyi.

Maandag morgen stond eigenlijk House visit op het programma maar omdat de paden te modderig waren zijn we maar aan de watertank verder gegaan die het dichtst bij het vrijwilligershuis is gelegen. De tankbouwer was al aanwezig met een stuk of drie helpers dus werden wij in eerste instantie ingezet om water te halen bij de pomp op ongeveer 15 minuten lopen. Als je dan met 10 liter water terug moet, bergopwaarts, besef je pas hoe de jongens en meisjes zich dagelijks in moeten spannen als zij met jerrycans van wel 20 liter bergop moeten lopen, en dan ook nog over veel grotere afstanden. Toen we terugkwamen van het waterhalen zijn we de tankbouwer gaan helpen met stenen klaarleggen en hebben we ook geholpen met het metselen van een paar rijen stenen. Elke steen wordt in de laag cement gedrukt die is aangebracht en vervolgens met behulp van een waterpas in twee richtingen waterpas gelegd, de ruimte tussen de stenen wordt vervolgens met waterdunne cement opgevuld.

Na de middag heb ik eerst de lampen en een aantal stopcontacten vervangen en daarna zijn we met een groepje naar de school gegaan om de stenen die klaar liggen voor de tweede watertank onder het afdak van de school te leggen zodat ze kunnen drogen. Jopie heeft in de tussentijd samen met Britt 150 tomaten geschild voor de tomatensoep. Vanavond hoefde Jane dus niet te koken en hebben Jopie en Britt ook voor de lokale vrijwilligers en de kinderen tomatensoep gemaakt.

Dinsdag morgen zijn we weer in 2 groepjes verdeeld, Jopie, Mirjam en Sissy zijn samen met de local Maria naar het gebruikelijke health center gegaan, ik ben samen met local Rachel naar een heel veraf gelegen health center gereden, er waren daar heel veel moeders met kindjes die ingeënt moesten worden, er was ook een heel trotse vader met zijn zoontje van net 2 dagen oud, Omdat dit baby’tje thuis geboren was moest het even naar het health center om zijn eerste druppeltjes te krijgen en geregistreerd te worden. Ik heb samen met Rachel de administratie gedaan en “genoten” van het gekrijs van de baby’s als ze een injectie krijgen in de bil of de arm.

Dinsdag middag zijn de dames naar de womansclub om mandjes te vlechten, voor mij stond het groentetuintje op het program. Verleden week hebben wij het al omgespit, maandag middag stond het ook gepland maar we konden toen niet verder omdat er nog geen zaden waren. Vandaag waren de zaden er wel en kon ik samen met een paar locals verder gaan. Eerst moest de grond echter bemest worden met koemest, maar bij gebrek aan een koe hebben we de varkensmest maar gebruikt. Toen die door de grond gemengd was wilde ik de zaden pakken maar zaaien kan nu nog niet omdat de mest eerst met de grond moet reageren anders verbrand het zaad. Logisch natuurlijk maar waarom hebben we dan maandag al niet de mest gedaan of verleden week meteen bij het omspitten?

Woensdag morgen gingen Mirjam en Sissy stoves bouwen, Jopie, Britt en ik zijn stenen voor een watertank gaan persen voor een watertank. Wij zijn er naar toe gelopen, ongeveer 20 minuten over glibberige paadjes want het heeft weer de hele nacht geregend. De tankbouwer was al met een paar hulpjes het zand en cement aan het mengen wij konden dus meteen beginnen met het persen van de stenen. Dit is een erg zwaar werk dat we twee jaar geleden ook regelmatig gedaan hebben. Toen we een kleine 100 stenen geperst hadden begon het weer te regenen noodgedwongen zijn we weer gaan schuilen maar toen het na een uurtje nog niet droog was zijn we in de regen teruggelopen. Gelukkig regende het niet erg hard maar we moesten wel erg op letten om niet uit te glijden. Na de middag hebben de dames zich weer bezig gehouden met de gehandicapten uit de buurt, zij komen trouw elke woensdag middag van 15.00 tot 17.00 naar het vrijwilligershuis om te kleuren en te knutselen. In de loop van de middag komen er steeds mensen aangelopen die met Anthony naar de varkens gaan kijken, later verteld hij ons dat hij in enkele dagen alle 27 biggetjes al heeft verkocht. Tegen het einde van het jaar wordt de volgende lading biggetjes weer geboren.

Donderdag zag het er erg somber uit, in de verte een pikzwarte lucht en Chantal de regio coördinator belde al dat zij niet zou komen omdat het in Masaka echt noodweer was. Wij gingen rond 10 uur toch naar de watertank om hem verder af te bouwen. De tankbouwer heeft hem afgelopen week al op hoogte gemetseld, wij konden dus beginnen met het aan elkaar maken van 2 keer 4 betongaasnetten. Verleden jaar moesten de netten op maat geknipt worden met een vlechttang dit gaat erg moeizaam dus ik heb in Nederland via “gered gereedschap” een betonschaar geregeld en deze aan de tankbouwer gegeven. Hij was natuurlijk dolgelukkig met deze aanwinst. We hebben vervolgens het onderste deel van de tank omspannen met de aan elkaar gemaakte netten. Mooi was te zien dat de spanbandjes van verleden jaar door hem op de juiste manier werden gebruikt, verleden jaar was het allemaal nog onwennig maar hij heeft ervaring opgedaan. Terwijl de mannen met de betonnetten bezig waren hebben de dames in de keuken geholpen met het schillen van zoete aardappelen en boontjes gedopt. De zoete aardappelen worden ingepakt in bananenblad en vervolgens in een pan gestoofd. Intussen hebben een paar mannen al een hoop cement aangemaakt en konden we beginnen met het bezetten van het onderste gedeelte van de tank, we hebben met zijn allen een mooie laag cement over het betongaas gesmeerd. Rond 12 uur waren we daarmee klaar maar voordat we het bovenste betongaas aan konden brengen begon het te regenen. Het werd geen noodweer net als in Masaka maar het kwam toch behoorlijk naar beneden, er zat niets anders op dan te schuilen en te genieten van de ons aangeboden zoete aardappelen en maïspap die voor ons was klaargemaakt. Rond half 2 regende het nog steeds en hebben we voorgesteld om maar terug te gaan lopen, al snel kwam de vrouw des huizes aangelopen met 4 Ugandese paraplu’s, ja we kregen ieder een bananenblad om boven ons hoofd te houden. Wij gingen zo op weg aan een wandeling van ongeveer drie kwartier bergopwaarts, ruim halfweg stopte er ineens een auto naast ons die ons een lift aanbood waarvan wij natuurlijk dankbaar gebruik hebben gemaakt. Het is echt opvallend hoe vriendelijk en behulpzaam de mensen hier zijn, wie zou er in Nederland stoppen om zomaar 4 vreemde buitenlanders mee te nemen?

Vrijdag morgen zijn Mirjam en Sissy al vroeg vertrokken naar Lake Bunyony samen met een aantal andere vrijwilligers van andere projecten, Britt is samen met een meisje dat op Rakai zit naar de Sesse Eilanden vertrokken. Voor ons staat voor de middag nog tankbouwen op het programma, maar helaas, ook vandaag regent het weer. Het zou eigenlijk de overgang van het regenseizoen naar het droge seizoen moeten zijn maar volgens de mensen hier is er echts iets met het klimaat aan de hand, zo vaak regen zijn ze toch ook niet gewend. Gelukkig zijn er het meestal geen hevige buien anders zou alles van het land afspoelen, het lijkt meer op de Nederlandse regen die soms uren kan aanhouden. Het lijkt er dus op dat wij vandaag met zijn tweetjes doorbrengen in het vrijwilligershuis met het lezen van een boek.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Agnes van den Brink

Hoi Theo en Jopie,
Ook deze week is er weer hard gewerkt aan veelal praktische zaken. Zo te horen en op de foto's te zien is het behoorlijk zwaar. Lukt dat allemaal?
Veel plezier en sterkte met alles.
Hartelijke groeten,
Agnes

monique

Fijn en mooi om te lezen dat jullie weer heel veel goed werk doen ondanks de regen (het lijkt Nederland wel :-) de verhalen over naar huis lopen door de regen roept bij mij toch ook wel veel mooie herinneringen op.
Hopelijk hebben jullie komende week nog mooi weer en kunnen jullie nog met volle teugen van het Ugandese leven en alle vriendelijkheid.
Lieve groeten voor jullie en alle kids en locals!!!

Maaike

Hoi, mooie paraplu's! Die mogen jullie voor mij ook wel eentje meenemen. (Grapje).
Dat het zo lang regent heeft er mee te maken dat er dit jaar weer veel invloed is van el nino. Dus veel natter in sommige streken dan anders en weer veel warmer en droger in andere.

Ga zo door en geniet van alweer jullie laatste week op het project.

Groetjes Maaike

Gemma

Hoi Jopie en Theo,
Jullie kunnen straks hier een bouwbedrijf of installatiebedrijf beginnen. Zo te lezen hebben jullie veel regen. Ook hier nu en de komende dagen veel regen. Ik wens jullie nog een fijne maar ook arbeidsvolle week toe. Groetjes, Gemma

leni van berkel

Hoi Jopie en Theo, We zien wel dat jullie je daar goed bezig houden,maar daar ging je ook voor.Het is jammer dat het zo vaak regent maar je hoeft het niet over te sturen want wij hebben intussen ook genoeg gehad.Heel veel groetjes Leni en koos.

Rob

Hoi Jopie en Theo,
Als ik dit zo lees hoe je niet naar Uganda te gaan voor het betere weer. Het voordeel in Nederland is dat nog stormt ook. Theo, zeg de volgende keer dat je behoefte hebt aan stopcontacten; ik het er nog genoeg op zolder liggen!!
Uit de berichten blijkt maar weer nodig dit werk is.
Groetjes uit Nederland
Rob

Paulien

Lieve mensen. Vorige week lag mijn E-mail eruit, maar hier ben ik weer.Met veel plezier jullie verslag van twee weken zitten lezen.Jammer dat het zo regend je kan dan zo weinig,maar soep en eten maken lukt altijd, en optijd voederen is ook hard werken en heel belangrijk!!!!!!!lieve groet Paulien

Ilse

Wat jammer dat jullie zoveel regen hebben! Leuk dat het zo goed gaat met het varkensproject. Veel succes verder!

ank

Hoi Jopie en Theo,
Ben blij dat jullie je zo goed vermaken. De overgang naar nederland zal gezien het weer niet zo moeilijk zijn. Het regend hier ook voldoende. De foto's zijn weer leuk.
Groetjes,
Ank

Frederique

Heimwee! Geniet er volop van!
Ik baal wel dat ik de tomatensoep van Jopie missen moet..

johanna

Hoi Jopie en Theo,
Zoveel regen! Het is spijtig dat daarvan de meeste liters rechtstreeks de grond in gaan. Je zou toch iedereen een watertank gunnen, of dat meer mensen nu de bestaande watertanks gaan delen, ipv ze alsmaar te laten overlopen. Maar jullie werken er hard aan!
Tomaten schillen? Wat een werk. Vast heel gezellig en dan lekker met die kinderen genieten.
Zag ik nou dat mijn 'Lwengo-maatje" nog meer is afgevallen?
Liefs,
johanna

annemie

hallo Jopie en Theo zo te lezen en te zien zijn jullie goed bezig jammer van het weer,maar na regen komt zonnenschijn ,veel plezier ik blijf jullie volgen groetjes C & A.

Marianne

Wat een pokkenweer hebben jullie, dat is nog erger dan onze buien. Wel link dat geglibber op die wegen.Hopelijk komt de zon er spoedig aan.Zelf zijn we druk bezig met het inpakken van onze caravan, dat moet ook gebeuren,we kijken uit naar onze vakantie. Jullie zullen het even zonder bericht van ons moeten doen. Groetjes van ons beiden Theo en Marianne.

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012