Zevende week

Zevende week.

Had ik verleden week niet geschreven dat het regenseizoen voorbij was? Nee, nog niet dus, het heeft deze week nog een paar keer behoorlijk geregend, goed voor de planten en de watertanks, wat minder voor ons omdat de weg van Kim haar huis naar het land net verleden week is opgeknapt. Alle gaten zijn gevuld met zand (klei) en na elke regenbui is het een grote modderpoel.

Deze week start anders dan we verwacht hadden, Kim heeft net voor het weekend te horen gekregen dat zij onverwacht naar Nederland moet, maandag middag vertrekt zij richting Entebbe en maandag avond vliegt zij naar Nederland. Wij zullen de komende 2 weken dus alleen zijn met haar 2 kinderen en met haar vriend Sunday, ook zal de oma van Rose in huis komen om voor de kinderen te zorgen. Het gezellig kletsen met Kim tijdens het eten en in de avond uren is dus voorbij.

Maandag gestart met het metselen van de muurtjes waarop het aanrechtblad gestort moet worden. In Nederland zou je gewoon keukenkastjes kopen en daar een blad bovenop leggen. Hier is dat gewoon niet te koop dus gaan we metselen en een betonnen blad maken. Jopie is intussen gestart met het verven van de latrines, eerst een witte grondlaag en later maken we het af in diverse kleuren.

Dinsdag ben ik gestart met het maken van de bekisting voor het aanrechtblad, niet gemakkelijk omdat er bijna geen rechte planken zijn te vinden. De bomen die hier groeien zijn kaarsrecht maar als er planken van gezaagd worden, dit doen ze meestal met een kettingzaag, dan trekken ze spontaan krom. Ik heb overal vandaan planken en latjes verzameld en ook een plaat triplex gevonden. Daarmee is het uiteindelijk gelukt om een, nagenoeg vlakke en rechte, bekisting te maken. Later op de dag ben ik begonnen met de wapening in de kist te maken. Jopie heeft de wanden in de keuken nog een keer groen geverfd.

Woensdag morgen eerst met Sunday naar Kiotera gereden om nog wat spullen te halen, ook moest de boormachine die Kim en ik verleden week bij een winkel hebben geleend terug gebracht worden. Dat was nog een heel probleem. Toen Sunday aan mij vroeg bij welke winkel wij de boormachine hadden geleend zij ik “daar waar wij ook de tegels hebben gekocht”, nu is het zo dat er in Kiotera meerdere straten zijn met heel veel winkeltjes die van alles verkopen waaronder meestal ook wel tegels. Dus hebben we eerst een aantal straten doorgereden, zijn toen uitgestapt en hebben links en rechts gevraagd of iemand een winkel wist waar je ook een boormachine kunt lenen. Op een gegeven moment lopen we een winkeltje binnen dat mij wel wat bekender voorkwam, de mevrouw vroeg meteen wanneer de tegelsnijder terug kwam, dat was voor mij het signaal dat de boormachine op de goede plaats terecht was gekomen. Vervolgens zijn we naar een andere winkel gegaan om verf en nog wat andere zaken te kopen. De winkeltjes hebben echt van alles, maar meestal net niet wat je nodig hebt. Dus de kleuren verf die wij in gedachten hadden waren natuurlijk niet aanwezig, dus maar voor andere kleuren gekozen. We moesten ook drie PVC bochten hebben van 110 mm, Leg dat maar eens uit aan iemand die met een duimstok de buitenkant van een bocht staat te meten, na lang zoeken had hij er 2, de derde werd een paar winkeltjes verderop gehaald. Toen de rekening was opgemaakt, bijna 300.000 shilling (ongeveer 100 Euro) bleek dat we niet genoeg geld bij ons hadden, dat is dan weer geen probleem hier, je komt gewoon later nog eens terug om te betalen. Met even boodschappen doen is wel bijna de hele ochtend voorbij. Na de middag zijn we begonnen met het mengen van zand en cement om het aanrechtblad te storten. Natuurlijk is er nu in geen hulp te bekennen van een van de mannen die normaal komen kijken en ook wel meehelpen als het nodig is. Toen we de eerste lading hadden gemengd en gestort kwam gelukkig Michael, de buurman van Kim, meehelpen. Tegen de avond was de aanrecht gestort en waren wij echt op.

Donderdag morgen hebben we eerst 4 latrine covers gemaakt, hiermee kun je de latrine gaten afdekken zodat de vliegen geweerd worden. Een soort toiletdeksels dus. We hebben de rest van de dag en vrijdag samen de latrine geschilderd. Gelukkig is de lucht van de verf sterker dan de geur die uit de latrines komt. Ik moest van Jopie wel eerst een soort wespennest verwijderen dat tegen het dak was gebouwd door een soort wespen van wel 3 tot 4 cm groot, dat vonden die beesten natuurlijk niet leuk en er was er een zo dapper om meteen wraak te nemen, ik weet niet of ze bijten of steken maar zeer doet het wel, en mijn arm blijft ook wel een paar dagen gevoelig.

Het weekend brengen we zoals gewoonlijk weer door in Masaka wij gaan deze week weer naar Villa Katwe bij Robin en Wycliff waar we in ieder geval weer eens lekker kunnen douchen en van een normale WC met spoeling gebruik kunnen maken.

Sommige mensen weten natuurlijk niet wie Kim is en waarom wij daar 4 weken van onze Uganda tijd doorbrengen. Ik heb op internet een artikel gevonden van haar werkzaamheden dat ik hieronder zal plaatsen.



In 2006 reisde Kim Vogel af naar Uganda om daar als vrijwilligster mee te helpen op een schooltje. Tijdens haar verblijf in Oeganda werd zij enorm geraakt door de schoonheid van het land en de vriendelijke mensen. Zij had enorm de behoefte om zich nuttig te maken voor deze mensen, omdat zij zag dat er nog veel werk te doen was in Afrika.

Inmiddels, 7 jaar later, heeft Kim zich behoorlijk ingezet voor de plaatselijke community van Kabawanga/Rakai. Zij is een landbouwproject gestart met de naam Bivamuntuyo. Dit is een community project gerund door 7 lokale vrouwen uit de regio Kwabanga. Al deze vrouwen hebben één of meerdere ondervoede kinderen gehad en zijn gevraagd om dit project te starten. Het project is specifiek gericht op ondervoeding en is opgezet om de afdeling voor ondervoede kinderen in Kyotera Medical Center te ondersteunen met voedsel. De gewassen worden op het land verbouwd en later voor kostprijs verkocht aan het ziekenhuis project. De vrouwen verdienen een wekelijks salaris voor hun werkzaamheden waarmee ze hun gezin kunnen ondersteunen.
Deze vrouwen zijn een “rolmodel” voor de community en kunnen ondervoede kinderen in de regio opsporen. Uiteindelijk hoopt het project als demonstratieboerderij te dienen voor de community. Er worden workshops gegeven over ondervoeding en het verbouwen van verschillende voedzame gewassen.

Als iemand in het ziekenhuis behandeld is en de rekening niet kan betalen, bestaat de mogelijkheid om een maand mee te draaien met het Bivamuntuyo project om de rekening te vereffenen.

Het Bivamuntuyo project is augustus 2012 gestart met 7 acres land. (= circa 28.000 m2.) Op dit moment wordt er mais, bonen, aardnoten en koffie verbouwd. De opbrengst van de koffie moet uiteindelijk alle kosten dekken van het project en winst opleveren om nieuwe projecten te starten.

Het project is afhankelijk van de seizoenen en de grootste uitdaging op dit moment is de watervoorziening. Er zijn twee regenseizoenen in Uganda, in maart/ april en in oktober/november. In deze vier maanden regent het veel en juist dan moet de bevolking genoeg water opvangen in reservoirs om de resterende acht maanden te kunnen overleven. Dit water is nodig voor eigen gebruik en voor het besproeien van de gewassen.

De vrouwen, die het land bewerken, kunnen zo vertrouwen op een goede oogst. Vervolgens komt dit dan weer ten goede aan de zelfredzaamheid die gewaarborgd wordt door de verkoop van de gewassen. Voor hun kinderen betekent dit dat er voldoende geld is voor eten, drinken, kleding en het betalen van het schoolgeld.

Bivamuntuyo is inmiddels ook een pindakaasproject gestart, hierin worden verschillende ingredienten verwerkt waardoor het een heel voedzaam product wordt. Ondervoede kinderen sterken hiervan heel snel aan.

Op Facebook is bij Bivamunttuyo een leuk filmpje te zien waarin duidelijk wordt hoe belangrijk dit project is.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Marjorie

Leuk om te lezen weer. Mooie foto's. Jullie zijn weer goed bezig geweest. Kim zal blij zijn met h aar aanrecht Succes weer de komende week.

Maaike

Hoi,

Ik zie wel wie straks goed kan helpen met het schilderen van de muren in ons huis, haha.
Ook zie ik wie het zwaarste werk doet. Mama cement laten mengen, ik hoop dat je alleen voor de foto zelf ook even gestopt bent.
Heel veel plezier en geniet van de laatste loodjes, deze laatste week. Ik hoop dat jullie alles afkrijgen waar jullie mee bezig zijn.

Xx Maaike .

leni van berkel

Hoi Jopie en Theo.
Net van twee weken het verslag en de foto's gezien . Mooi werk weer.
Wij wensen jullie nog een goede laatste week toe en voor volgende week een heel goede vlucht terug naar huis. groetjes Leni en Koos.

johanna

Hallo Jopie en Theo,
zo, wat zijn jullie daar toch lang. Voor mij is het serieus al heel lang geleden dat ik jullie kruiste op het vliegveld van Entebbe. Voor jullie zal de tijd wel vliegen. Gaan jullie nog even een kijkje nemen in Nakyeni? Geniet nog maar van die laatste week en alvast een heel goede terugreis gewenst.
Johanna

Marieke, Jan & Estelle

Hallo zwoegers. Jullie zitten nu al weer in de laatste week. Wat moet dat snel zijn gegaan als we jullie steeds zo verschrikkelijk druk bezig zagen. Petje af! En jullie moeten inmiddels ook erg handig zijn geworden in het bouwen en klussen met primitieve, of liever met de schaarse middelen die voorhanden zijn. Gelukkig was er ook nog wat gelegenheid voor ontspanning. Het van nabij in het wild kunnen zien van gorilla's die daar helaas vrijwel niet meer voorkomen is spectaculair (en natuurlijk meer spannend dan ontspannend eigenlijk, maar toch).
Leuk om te lezen dat stinkende verf ook dienst kan doen als luchtverfrisser.
Het project van Kim is indrukwekkend. Kleinschalig en effectief om te voorzien in de allernoodzakelijkste levensbehoeften. Jullie zullen ongetwijfeld straks weer een hoop ervaringen hebben om met voldoening op terug te zien. Complimenten ook voor het fantastische logboek. Ook daar is veel werk van gemaakt. Goede reis terug alvast en natuurlijk horen we dan graag weer meer van jullie belevenissen. Vr. groeten en tot binnenkort.

Agnes van den Brink

Hoi Jopie en Theo,
Wat jammer dat Kim weg moest en jullie zonder haar verder moeten. Maar zo te lezen gaat alles gewoon door.
Je had het over de regentijd, nou die is hier ook begonnen. De laatste dagen was er veel regen en onweer. Het water is ook hier goed voor de planten.
Het aanrecht en de muren zien er goed uit en ik wens voor jullie dat het karwei zo goed afgemaakt kan worden. Ronden jullie het zelf nog af in de tijd die je daar nog hebt? Dat lijkt me wel zo leuk als je het hele resultaat ziet.
Tot de volgende keer.
Groetjes,
Agnes.

Janny

Hoi Jopie en Theo,

Ik hoop dat je het aanrecht nog afkrijgt voor je vertrekt want het zou leuk zijn dat je ook kunt zien dat het daadwerkelijk gebruikt wordt na zoveel zwaar werk.
Ik wens jullie alvast een hele fijne en veilige terugvlucht.
Jopie, we zien je vast snel weer een keer op kantoor.
Groetjes Janny

Theo Gommans

Hoi Theodorus en Jopie,

Veel succes in de dagen van deze trip.

Groet, Theo Gommans

Theo Gommans

Hoi Theodorus en Jopie,

Veel succes in de laatste dagen van jullie Oeganda trip!

Groet Theo Gommans

annemie

hallo Theo en Jopie, geweldig ,wanneer komen jullie mijn keuken plaatsen? schilderen doe ik zelf.lk vind dat jullie veel werk uit handen nemen.even nog vol houden delaatste week gaan jullie in.groetjesC&A

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012