Een warm welkom

Eerste week 2016.

Na aankomst op Entebbe airport zaterdagavond zijn wij op zondag doorgereisd naar Masaka, wij hebben daar wat geshopt, kennis gemaakt met de andere vrijwilligers en natuurlijk oude bekenden ontmoet. Maandag zijn we in de middag opgehaald door Anthony en hebben een warm welkom genoten op het project. Het is verbluffend dat zelfs kinderen die nu ongeveer 6 of 7 jaar oud zijn ons na 2 jaar nog herkennen en ons zelfs bij naam noemen.

Dinsdag zijn de andere vrijwilligers naar de kliniek gegaan, Jopie en ik hebben er voor gekozen om naar de school te gaan om daar te helpen in het klasje dat onlangs is gestart voor kinderen met een beperking. Toen wij er kwamen waren er al 5 kinderen aanwezig maar van de lokale medewerkster die de kinderen moet begeleiden was niets te bespeuren, wij zijn maar zelf begonnen om de kinderen te vermaken met plastic blokken die wij vanuit Nederland hebben meegenomen. Na ruim een half uur kwam de bodadriver (brommerrijder) met het zesde kind dat wat verder weg woont, wij vroegen hem waar Roos was en hij wist te vertellen dat zij vandaag niet komt omdat ze zich niet zo goed voelde. Gelukkig bleef hij zelf ook zodat we hem als tolk konden gebruiken om met de kinderen te communiceren voor zover dat in hun vermogen ligt. Ik heb met een van de kinderen, Rihanna, in een loopwagen geoefend met lopen, zonder dit hulpmiddel kan zij zich niet verplaatsen. Het voelt goed als je ziet hoeveel plezier zij hieraan beleeft. Rond 12 uur zijn de kinderen die niet kunnen lopen of te ver weg wonen op de boda weggebracht, en zijn wij teruggelopen naar het vrijwilligershuis.

Jane, de vrouw die voor ons kookt verraste ons met frietjes en heerlijke tomatensallade. In de middag hebben we een planning gemaakt voor de komende 4 weken. We plannen elke dag wisselend 2 van de vrijwilligers in om te helpen met de beperkte kinderen en de anderen gaan andere zaken doen zoals helpen met de bouwwerkzaamheden of het bouwen van een watertank.

Woensdag ochtend zijn we gaan helpen met het uitgraven van de fundering voor de uitbreiding van de school. Er woren 3 lokalen bijgebouwd dit is noodzakelijk omdat de kinderen met een beperking nu in een noodgebouwtje zitten en er ook meer ruimte nodig is om de meisjes van de boardingschool te laten slapen. Er slapen nu al meer dan 50 meisjes in een lokaal in stapelbedden van 3 hoog. Voor de jongens zijn er al 2 lokalen in gebruik om te slapen.

Na de middag zijn we in 2 groepjes verdeeld en bezoeken we de gezinnen van de beperkte kinderen. Jopie, Britt en ik zijn samen met de lokale vrijwilliger John naar zo'n gezin gegaan. Doel van dit huisbezoek is om te kijken of deze gezinnen ook de afspraken nakomen die gemaakt zijn. Zo krijgen zij binnenkort een paar kippen maar moeten zelf zorgen dat er een verblijfje wordt gemaakt. Dit was nog niet gebeurd dus wordt er op aangedrongen dit toch te regelen anders lopen ze de kippen mis. Ook wordt er geholpen met bepaalde werkzaamheden. Zo hebben wij mais van de maiskolven gehaald zodat ze weer kunnen gaan zaaien, we hebben de rommel rondom het huis opgeruimd en verbrand, er is meteen instructie gegeven dat dit regelmatig moet gebeuren, en tot slot hebben we samen water gehaald bij een waterplaats op rum 10 minuten lopen de weg terug gaat berg op dus dat is behoorlijk zwaar met de jerrycans van 10 en 20 liter.

Donderdag morgen heeft het heel hard geregend meer dan welkom omdat het land overal al is voorbereid maar er niet gezaaid kon worden omdat het te droog was. Omdat het regende was er voor ons niets te doen, na de lunch was het droog en zijn de andere vrijwilligers naar Masaka vertrokken om dat ze morgen al vroeg vertrekken voor een weekendtrip naar Murchison Falls. Wij zijn na de lunch gaan wandelen en even op bezoek geweest bij het gezinnetje waar we 4 jaar geleden een huisje hebben gebouwd, ook hier werden we heel hartelijk verwelkomd. We hebben bij hen een Waka solarlamp achtergelaten zodat zij geen olielamp meer hoeven te gebruiken.

Vrijdag is er eigenlijk geen project omdat het goede vrijdag is, maar wij kunnen wel meehelpen omdat de kippen die door een andere vrijwilliger zijn gesponsord worden afgeleverd. De scholen hebben vandaag ook vrij en je ziet overal de kinderen samen met de ouders op het land werken, omdat de eerder losgemaakte grond nu nat is van de regen kan er weer gezaaid en geplant worden. In de ochtend hebben Jopie en ik de dakgoten schoongemaakt van het vrijwilligershuis en hebben de omgeving van het huis opgeruimd en het afval verbrand.

Zaterdag morgen vertrekken we voor het weekend naar Masaka waar we zondag avond met alle vrijwilligers naar Plot 99 gaan waar een barbeque geregeld is.

Wij waren van plan naar de hoofdweg te lopen, 3 kwartier, maar er kwam al snel een boda die ons mee wilde nemen. Aan de hoofdweg kwam er al snel een personenwagen die stopte, er zaten buiten de chaufeur pas 2 mensen in, lekker konfortabel dus. Maar voordat we halfweg waren zaten we met 5 op de achterbank en 4 op de voorbank inclusief de chaufeur.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Monique Sarolea

Hallo Jopie en Theo,
Wat zijn jullie weer goed bezig. Heel fijn om jullie bericht weer te lezen en dat jullie het
Weer nuttige dingen kunnen doen.
Wat vervelend dat jullie het water van zover moeten halen. Zit er geen water meer in de watertank?
Hele fijne tijd ( willen jullie de hartelijke groeten doen aan roos John en de andere lokale vrijwilliger?)
En ik kijk alweer uit naar jullie vervolg verhalen.
Liefs Monique

Ilse

Ha Jopie en Theo,
Geweldig dat jullie weer helpen in Lwengo. Wat mooi om te lezen dat er zoveel gedaan is de afgelopen jaren. Ik kan me voorstellen dat het na zoveel keer bijna een beetje een tweede thuis is geworden voor jullie. Zelfs voor mij, na er maar één keer geweest te zijn, is er al zoveel herkenning en een gevoel van verbondenheid met de mensen en vrijwilligers daar.
Heel veel succes weer met jullie goede werk en de hartelijke groeten aan Anthony, Jane en alle andere bekenden.
Warme groet,
Ilse

Carla

Geweldig Theo en Jopie. Heel bijzonder om te lezen hoe het met jullie gaat en wat jullie doen. Het wordt zeker door de plaatselijke bevolking gewaardeerd. Tot de volgende keer.

peter

respect voor jullie om dit weer op te pikken.
mooi te lezen dat de kinderen jullie al meteen weer herkennen
sukses verder

Hein

Goed om te horen dat jullie weer veilig zijn aangekomen. Als ik jullie verhalen zo lees lijkt het net alsof jullie niet zijn weggeweest. Fijn om te zien dat de mensen daar jullie niet vergeten zijn. Dat moet een goed gevoel geven.
Heel veel succes de komende tijd. We zullen aan jullie denken.
Groetjes Lilian en Hein

Marjon

Ha Theo en Jopie,

Jullie zijn meteen weer helemaal ingeburgerd zo te lezen. Veel plezier en succes op het project!
Groeten aan Jjuuko, Ritah enz. Hartelijke groet, Marjon

Celine Boone

Hey Theo en Jopie!
Zo onwerkelijk dat jullie daar weer zijn, zo leuk!
Doe iedereen héél veel groetjes en geniet ervan!
Celine

marjorie

Wat leuk, dat jullie herkend werden. Hartverwarmend.
Ook al weer goed bezig geweest afgelopen week. Top hoor.
Gezellig verslag om te lezen weer.
veel groetjes.

Janny

Super dat jullie je alweer zo inzetten voor deze bevolking en gezellig dat ze jullie herkennen.
Dat betekent dat je je werk wel heel goed gedaan hebt afgelopen jaren.
Veel plezier en heel veel succes met jullie werk daar.
Groetjes Janny

Hedy

Hallo Theo en Jopie,
Wat fijn dat jullie goed zijn aangekomen.
Ik vond de foto's van jullie al mooi om te zien wat jullie daar doen..
Maar om te lezen hoe jullie het daar weer aanpakken, vind ik echt super, geweldig.
We wachten de volgende berichten graag af, succes lieve groet Willem en Hedy.

johanna woudstra

Hoi Jopie en Theo, jullie zijn al bij Lwengo en zitten er al weer helemaal in, zo te lezen. Die dakgoten, eindelijk, na 2 jaar! Goed werk hoor. Die special class lijkt me leuk werk, maar het is vooral ook goed dat die kinderen meer aandacht krijgen. Jolanda schreef ook al dat ze daar echt van opleven.
Heel veel plezier daar en groetjes aan alle bekenden, speciaal voor Paul, Joseph, Diana, Kaluna en Bosco. Johanna

Frederique Doevendans

Hoi Jopie en Theo,

Wat leuk om wat te lezen. En wat ben ik jaloers op jullie dat jullie daar weer zijn. Door het lezen van jullie verhaal zijn er weer een hoop herinneringen en beelden die bij mij boven komen. Geweldig!

Geniet ervan en ik kijk uit naar de volgende blog.

Groetjes Frederique

Jan, Marieke en Estelle

Fijn te lezen dat jullie goed zijn aangekomen. Knap dat jullie de draad direct weer oppikken en volop aan de gang zijn.

Anki

De koffie zal morgen koud worden

Herman

Hallo Jopie en Theo,

Leuk dat jullie zo hartelijk en warm ontvangen zijn.
Je ziet: wie goed doet goed ontmoet.
Wij wensen jullie weer heel veel succes.

Herman en Rietje

tonnie van bokhoven

Theo en Jopie het is leuk dat je door de kinderen na die tijd nog herkend word. Dat wil zeggen dat jullie daar heel goed bezig zijn . Kunnen jullie daar goed aan kippen komen daar. En wat kosten ze daar en hoeveel kippen heeft een gezin . Gaan jullie ook nog watertanks bouwen .En wat gaan jullie bij het ander project doen .Wij wensen jullie nog een fijne tijd toe en kijken uit naar je volgende bericht .Marijke en Tonnie

Joost

Hoi Theo en Jopie,
Wat zijn jullie weer goed bezig, dit klinkt als zeer dankbaar werk. Geniet er ook van!

Agnes van den Brink

Hoi Jopie en Theo,
Fijn dat jullie weer goed zijn aangekomen. En meteen alweer in de actie.
Ik kan me er niets bij voorstellen dat er 5/6 gehandicapte kinderen zonder begeleiding in een lokaal of buiten, spelen. Gelukkig waren jullie er.

Hier is Pasen net voorbij. De kleinkinderen hebben eieren gezocht en gevonden wat erg leuk was.
De eerste paasstorm is ook al achter de rug. Het viel allemaal erg mee.
Op dit moment zijn ze bij mij de toilet en douche aan het renoveren. Alles wordt vernieuwd na 29 jaar.
Daar ben ik wel blij mee.
Jopie en Theo, nog veel werkplezier en tot het volgende bericht.

Hartelijke groeten,
Agnes.

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012