Derde week

(g)een vruchtbare week.

De (g) tussen haakjes heeft alleen betrekking op ons gevoel, door de vele regen lijkt het voor ons een bijna nutteloze week maar de plaatselijke bevolking is er heel blij mee. Alle werk wat ze de afgelopen tijd in de brandende zon op het land hebben gedaan begint nu zichtbaar te worden. De grond is goed losgehakt, zaadjes en plantjes zijn in de grond gestopt en nu begint het echt te groeien dank zij de vele regen. Je ziet werkelijk de plantjes elke dag groter worden. Als het weer meewerkt dan kan er wel 3 keer per jaar geoogst worden, als het tegen zit dan gaat de oogst verloren en is al het werk voor niets gedaan. Als het weer zo blijft als nu, dan gaat dit harde werken echt beloond worden met een goede oogst, wij zullen dat echter niet meer meemaken want over 5 weken gaan we weer terug naar Nederland.

Maandag stonden we op met regen, het is zowat de hele ochtend blijven regenen. Als het regent dan wordt er eigenlijk niet veel gedaan, je kunt nergens met de boda naar toe omdat het te glibberig is. Daarom hebben we in de ochtend maar besloten om lopend naar de school te gaan, we kunnen daar helpen met het sorteren van bonen. De bonen zijn met de hand geoogst en gedroogd, voordat ze gebruikt gaan worden als voedsel voor de kinderen op de boardingschool moeten ze nog uitgezocht worden. Dat wil zeggen een voor een door de hand om steentjes, takjes en slechte bonen eruit te halen. Wij hebben ons dus wel een beetje nutig kunnen maken ondanks het slechte weer. Na de middag zijn we weer naar school gegaan om de kinderen uit klas 3 te helpen met het lezen, uitspreken en begrijpen van Engels. Je merkt wel een behoorlijk verschil in nivo bij de verschillende kinderen. Jopie heeft de middag gebruikt om heerlijke tomatensoep te maken. Ze is eerst achter op de boda naar de hoofdweg gereden, daar staan een aantal kraampjes met tomaten, paprika en uien. Bepakt met kilo's tomaten en een aantal paprika's en uien is ze terug gekomen, heeft alle tomaten geschild en deze samen met de uien, paprika's en bouillon blokjes in een pan gedaan. Na een half uurtje koken op een open houtvuurtje was de soep klaar en hebben we een heerlijk maal op. Jane had ook nog een behoorlijke hoeveelheid frietjes gebakken. Er is nog voldoende soep om dinsdag middag ook alle lokale vrijwilligers hiervan te laten genieten.

Na de middag zijn we nog even naar de school geweest om de bouwvakkers mee te helpen, ik mocht van ze zelfs meehelpen met metselen. Wel wat anders dan in Nederland want ze gebruiken hier een heel dikke laag specie en zetten de stenen op zijn kant neer in plaats van plat. Na elke laag moet er dan weer specie tussen de stenen gedrukt worden.

Dinsdag morgen zijn we opgedeeld, 2 naar de special class, 2 met een zieke jongen uit de buurt naar het ziekenhuis in Masaka en 2 naar het healthcenter om te helpen met het wegen en administreren. Jopie is met Britt naar de specialclass gegaan en ik samen met Marloes naar het healthcenter, er waren weer veel moeders met baby's. Er waren hele schattige bij, tegenwoordig hebben ze meestal wel een soort luier aan, meestal want er was er een bij die in zijn blootje gewogen moest worden en laat nou net deze het nodig vinden om zijn plasje te doen, gelukkig waarschuwde Marloes mij op tijd zodat ik hem wat van mij af kon houden en ik in ieder geval wel droog bleef.

Woensdag zijn we weer met allemaal naar de school gegaan, 2 naar de special class en de rest gaat meehelpen met het bouwen van de uitbreiding. De 5 bouwvakkers waren al aanwezig en zaten geduldig te wachten, niet op ons maar omdat er geen cement was. Plannen kunnen ze hier dus echt niet, je kunt toch ook de dag er voor al zien dat de cement op is. Er werd dus een boda driver weggestuurd om 2 zakken cement te halen, deze wegen hier dan wel 50 kg. Intussen zijn wij alvast begonnnen met het klaarleggen van de stenen. Toen de cement kwam is men al snel begonnen met het maken van de metselspecie, natuurlijk alles met de hand. Ik mocht ook deze keer weer meehelpen met het metselen. Even later klonk er geluid van drums en gezang uit een van de klassen. Voor 2 Japanse gasten werd er gedanst en gezongen, we zijn met allemaal gaan kijken en ook de kinderen uit de special class werden er bij gehaald om hiervan te genieten.

Na de middag zijn we nog even naar hetzelfde huisje van verleden week gegaan om het dish rek af te werken en later hebben we het afscheid gevierd van Kim die hier 3 weken is geweest, er werden 2 kippen geslacht en er was voor de buurtkinderen ook wat frisdrank. Met muziek erbij werd het al snel heel gezellig, rond half tien viel de stroom uit en werden de kinderen naar huis gestuurd. Wij zijn nog even naar de plaatselijke pub gegaan om een koud biertje te drinken bij het licht van een wakawaka.

Donderdag stonden we op met regen, vanaf gisteravond is er ook al geen stroom dus kunnen we het brood niet roosteren. Omdat het brood hier erg droog is smaakt het eigenlijk alleen als het geroosterd is. We zouden aan een nieuwe watertank gaan beginnen, maar dat komt er dus vandaag niet van want het blijft maar regenen. Ik maak maar van de gelegenheid gebruik om aan deze weblog te schrijven.

Ik heb al een keer verteld dat er op de school een groot aantal kinderen blijft slapen, dit is in Uganda gebruikelijk en ze noemen dat de boardingschool. Deze is bestemd voor kinderen die te ver weg wonen, waarvan de thuis situatie niet goed is en voor kinderen die in P7 zitten, de hoogste klas van de lagere school, om ze alvast te laten wennen aan de middelbare school waar ze ook intern gaan. Deze laatste groep krijgt ook 's-avonds nog vaak les. Er zijn momenteel zoveel jongens dat ze niet meer in een lokaal kunnen slapen er is dus een 2e lokaal in gebruik genomen en daar slapen nu 22 jongens op matrassen die op de grond liggen. Er zijn voor hen nog geen stapelbedden beschikbaar. Een ex vrijwilliger heeft ons per mail gevraagd om voor haar rekening een paar bedden aan te schaffen, van Anthony hoorde we dat hij ook nog geld heeft van een oud vrijwilliger om er 5 te kopen. Wij zullen samen met Marloes de resterende bedden voor onze rekening nemen zodat er 12 etage bedden besteld kunnen worden. Deze worden bij een plaatselijk bedrijfje gemaakt dus ook weer werkgelegenheid voor iemand.

Vrijdag regende het voor de afwisseling weer vanaf 's-morgens vroeg tot in de middag, wij zijn weer lopend naar school gegaan om d uniformen van de kinderen te repareren. Dit varieerd van knopen aanzetten tot het opnieuw innaaien van de mouwen die zijn uitgescheurd. Soms zou je haast een nieuw uniformpje laten maken zo ver zijn ze versleten. Ik heb me vooral bezig gehouden met het draad in de naald doen odat de dames zo veel mogelijk konden doen. Ook na de lunch zijn we weer naar de school gegaan want er waren nog heel veel uniformpjes te repareren.

Zaterdag zijn we met allemaal naar Lake Mburo gegaan, een nationaal park waar je kunt fietsen, de mountinbykes zijn van Chinese kwaliteit dus de versnellingen werkten maar half en we hadden al snel een lekke band. Dat kan ook moeilijk anders want er groeien hier heel veel struiken met lange scherpe doorns. We reden over grasland en smalle looppaadjes en hebben van dichtbij veel zebra's en antilopen gezien. Heerlijk geluncht bij een restaurant op een prachtig uitzichtpunt en daarna doorgereden naar Masaka voor het weekend.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Gemma

Hoi Jopie en Theo,
Ik vind het altijd weer gezellig om te lezen wat jullie de afgelopen week gedaan hebben. Die regen is inderdaad niet handig als je veel buiten wilt doen maar zoals jullie schrijven zijn er nog legio andere dingen te doen die minstens net zo hard nodig zijn. Hopelijk blijft het goed groeiweer voor de plantjes. Ik wens jullie een fijne zondag en lieve groetjes, Gemma

johanna woudstra

Hallo Jopie en Theo,
ja zeg, wat veel regen! Maar wat je zegt, voor de lokale bevolking is het heel tof. En ik vind dat jullie je ondanks dat nog heel nuttig maken hoor. Weer veel werk verricht. Echt leuk om te lezen wat er zoals gedaan en beleefd wordt. Groetjes,
Johanna

Paulien

Lieve Jopie en Theo. Met veel plezier lees ik jullie berichtjes! Pas goed op jullie zelf en veel succes met alle bezigheden. Veel liefs van Paulien.

m Smulders

Wat fijn voor de oogst, dat het zo regent. Voor jullie wat minder, maar zo te lezen komen jullie de tijd goed door :-)

Anthony

Als ik het lees en de foto's bekijk, voelen jullie je volgens mij aardig thuis daar.
Metselen, kleding repareren, wassen, soep maken... Ze weten daar wel waar jullie goed in zijn!

Hopelijk voor jullie wordt het komende week wat droger. Succes nog!

Chantal

Blijft altijd leuk om jullie verhalen te lezen, echt bijzonder en dankbaar werk dat jullie daar doen!

Marianne Molthoff

Jopie jouw soep is inmiddels beroemd, goed hoor!
Voor het gewas is de regen een must ,maar ik kan me voorstellen dat het lastig is dat je
beperkt bent in je doen en laten.
heel veel groetjes van ons . Theo en Marianne.


R. Phlippeau

Moeten we een inzamelactie voor een paraplu gaan houden? Voor het weer hoef je niet zover weg te trekken. Ik weet in deze buurt ook nog een kikkerlandje.
Groetjes uit Breda / Oostkapelle.

Rob

Ans en Loek

Hoi Jopie en Theo,
Jullie zitten dus in de regentijd, maar desondanks doen jullie geweldig werk!
Geniet er van. We kijken uit naar jullie volgende bericht.
Groetjes van
Ans en Loek

Agnes van den Brink

Hoi Jopie en Theo,
Toch een vruchtbare week lees ik in je verslag, Theo.
Jij kunt dadelijk een nieuw huis gaan bouwen.
Die soep zal gesmaakt hebben, Jopie. Zijn er nog andere soorten groentes die wij niet kennen?
Hoe eten zij de bonen? Gekookt en op smaak gebracht met het een en ander? Wat eten zij erbij?
Jopie en Theo een fijne volgende week toegewenst.
Hartelijke groeten,
Agnes

Joost

Wel een dubbel gevoel Theo, door de regen kun je minder doen, maar voor de oogst is het ideaal. Zo te lezen heb je nog genoeg goede hulp kunnen geven. Blijf zo doorgaan en blijf de weblogs schrijven, ze hangen allemaal in de wasserij zodat iedereen ze kan lezen. Groeten aan Jopie

Jacqueline Vugts

Hoi Jopie en Theo, was weer super om te lezen! Heel veel (werk)plezier en veel success.

Elly & Rob

Hoi Theo en Jopie,
Knap hoor, hoe jullie daar bezig zijn. Petje af.
Veel suc6 en werkplezier nog.

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012