Laatste week in Lwengo

Vierde week.

Het programma van deze week is ongeveer hetzelfde als verleden week met uitzondering van maandag morgen. Wij zijn maandagmorgen met Anthony naar de school gegaan waar hij hoofd is, deze school is behoorlijk ver van ons huisje gelegen. Jopie en ik zijn met Anthony in de auto meegereden, de anderen gingen liever met een aantal schoolkinderen achter in een vrachtwagen mee. Voor de terugweg kozen ze toch maar voor de auto van Anthony want de billen waren behoorlijk beurs van het hotsen over de onverharde zandwegen.

In het weekend hebben we in Masaka ook het donatiegeld uit de muur gehaald dat we van een ex vrijwilliger op onze rekening hebben gekregen, maandag konden wij het samen met een deel van ons donatiegeld aan Anthony overhandigen en heeft hij meteen bij de plaatselijke smid de 12 stapelbedden besteld. Als het goed is zijn ze over een paar weken klaar en kunnen ze in gebruik genomen worden voordat wij weer naar huis gaan. We zullen het in de laatste week zien want we gaan dan voor een paar dagen terug naar Lwengo om samen met de andere vrijwilligers afscheid te nemen van dit mooie project.

Dindsdag morgen zijn we weer bij de bouw van de school gaan helpen, weer de nodige stenen verplaatst en een beetje gemetseld. Dinsdag middag is Jopie naar de womansclub gegaan om mandjes te vlechten. Ik heb geprobeerd om contact te leggen met een organisatie in Kampala die samenwerkt met het Lilianefonds. Wij willen namenlijk proberen om Rihanna, een van de gehandicapte kinderen, via het Lilianefonds te helpen. Met wat hulp kan zij een beetje lopen en wij denken dat beugels haar voeten recht kunnen zetten waarna ze met behulp van krukken of een looprekje zelfstandig kan lopen. Het Lilianefonds heeft mij een telefoonnummer in Kampala gegeven waarmee ik contact op moet nemen, de telefoon wordt echter niet beantwoord. Ik heb daarom het mailadres opgezocht en hen een mailtje gestuurd. Dat lijkt vrij simpel maar de internet verbinding is hier zo slecht en langzaam dat de mail openen zomaar een kwartier kan duren en het verzenden van een bericht ook weer, als de verbinding intussen tenminste niet wegvalt want dan moet je van voor af aan beginnen. Nu maar hopen dat we snel een antwoord mailtje krijgen met uitleg hoe we verder moeten handelen om dit meisje te heplen. Wij zagen vanmiddag ook dat de smid er geen gras over laat groeien, alle materialen voor de bedden lagen al op maat kaar en hij was al bezig om de bedden in elkaar te lassen.

Woensdag morgen is Chantal, onze Be-More coordinator, nog even langs geweest, zij vertrekt vandaag voor 4 weken naar Nederland samen met haar man en dochtertje voor een vakantie. Zij is al 1,5 jaar niet in Nederland geweest en is in die tijd getrouwd en heeft een kindje gekregen, zij verlangt er natuurlijk naar om haar gezinnetje in Nederland aan familie en vrienden te showen.

Chantal kwam ook vertellen dat ons donatiegeld dat via Be-More is binnnengekomen is overgemaakt en besteed kan worden. Er is in ieder geval 500 € dat aan schoolboeken besteed gaat worden, dit bedrag hebben wij gekregen via een stichting in Nederland. Voor het geld dat we hebben gekregen om een 10.000 liter watertank te bouwen hebben we een betere bestemming gevonden. Anthony had het plan om eens een heel grote watertank van 50.000 of zelfs 100.000 liter bij de school te bouwen, wij hebben met hem besproken of het niet verstandiger zou zijn om een waterpomp te laten boren bij de school er is dan altijd, dus ook in de droge tijd, water beschikbaar en kunnen ook de omwonenden er gebruik van maken. Maar de vraag of er een pomp geboord kan worden is al vaak gesteld maar nog nooit definitief beantwoord. Het geld dat eigenlijk voor een 10.000 liter tank was bedoeld gaan we nu gebruiken om dit onderzoek te bekostigen, dit is de enige manier om zekerheid te krijgen of het boren van een pomp mogelijk is en er een meer structurele oplossing voor het water gerealiseerd kan worden. Wij hopen dat dit onderzoek in een van de komende weken uitgevoerd kan worden zodat wij voor ons vertrek een rapport in handen hebben. Als de uitkomst positief is dan kunnen er verdere stappen genomen worden om dit project uit te voeren.

Donderdag morgen regende het weer eens, het was de bedoeling om aan een nieuwe watertank te gaan werken dit ging dus weer niet door. Wij zijn op school weer bonen gaan sorteren. Op ons verzoek zijn we na de middag toch naar het huisje gegaan waar de watertank gepland was. Het was voor de boda driver best lastig om over de smalle glibberpaadjes te rijden, op een gegeven moment slipte zijn achterwiel weg en zijn we maar afgestapt en verder gelopen. De tankbouwer had het gat al uitgegaven en wij hebben de zware rotsblokken die de fundering vormen in het gat gegooid en al zand gekruid naar de plaats waar het beton wordt aangemaakt.

Vrijdagmorgen gaan we voor de laatste keer naar de school om de bouwvakkers te helpen, helaas begon het na korte tijd te hozen en moesten we echt gaan schuilen, toen het wat droger werd zijn we teruggelopen naar huis, daar kwamen we doorweekt aan. Na de lunch vertrekken we naar Masaka waar we vrijdag avond lekker een BBQ hebben en zaterdag gaan we met allemaal ontbijten bij Villa Katwe. Maandag middag vertrekken we met Kim naar haar huis waar we de komende 4 weken verblijven.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Agnes van den Brink

Hoi Jopie en Theo,
Het schiet al weer aardig op, jullie zijn al op de helft.
Ik kan me voorstellen dat de tijd te vlug gaat voor alle plannen die jullie nog willen realiseren. Hopelijk regent het volgende week wat minder zodat die watertank er toch komt.
Zo'n onderzoek naar de mogelijkheid van een pomp is belangrijk voor de watertoevoer het hele jaar door. Is het onderhoud van zo'n pomp door de bevolking te betalen en te doen?
Jopie en Theo succes maar weer deze week.
Groetjes,
Agnes

johanna woudstra

Hallo Jopie en Theo,
daar was de volgende blog alweer. Wat vliegt de tijd toch. Jullie hebben weer flink je best gedaan. Mooie plannen ook allemaal. Ik wens jullie ook een heel goede tijd bij Kim. Doe haar de groeten van mij. En eet smakelijk morgenochtend bij de Villa. Johanna

peter

Het zou geweldig zijn als er nu toch een structurele oplossing zou komen zoals een pomp. Waarom is daar niet eerder iets aan gedaan vraag ik me af. Met de tanks blijfs je afhankelijk van zo veel onzekere factoren. Sukses gewenst in elk geval

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012