Week 7

Week 7.

Deze week wijkt niet zo veel af van verleden week, dus maar een kort verhaaltje.

We hebben weer de nodige klusjes gedaan, de buitenzijde voor de 2e keer gelakt. Jopie heeft, na het resutaat behaald in de keuken, ook het onderste gedeelte van de muren van de gang onder handen genomen. Samen hebben we de bovenzijde van een nieuwe laag tex voorzien.

Dinsdag zijn de vrijwilligers van Lwengo samen met Anthony komen kijken naar het project van Kim, zij waren hier nog nooit geweest dus erg benieuwd naar wat hier zoal gebeurd. De afstand van Lwengo naar Kyotera is hemelsbreed niet zo groot, ongeveer 50 km, maar de kortste weg is voor een auto niet te doen, zij moeten dus via Masaka en zijn al snel 1,5 uur onderweg. We hebben daar geholpen met het uitzoeken van pinda's en het vullen van zaaipotjes waarin tomaten worden gezaaid. Kim heeft al een behoorlijk aantal fruitbomen staan, met name de sinaasappels doen het erg goed. De zaadjes die wij uit Nederland hebben meegebracht hebben we uitgedeeld aan meerdere personen. Bij Kim groeien de tomaten en pompoenen al behoorlijk. Bij Joseph van Masaka Backpackers staan de boontjes al ongeveer 1 meter hoog en bij Robin van Villa Katwe hebben we ook al verschillende soorten groente zien opkomen. De begroeiing op het land van Kim is in 2 jaar veel veranderd, was het rond de pindakaaskeuken toen nog allemaal zand, nu groeien er bloemen en zorgen bomen voor schaduw, ook is er een mooi grasveldje aangelegd waarop de mensen kunnen zitten als er groepen komen voor uitleg over gezonde voeding.

Voor het restaurantje/winkeltje dat we aan het inrichten zijn hebben we een paar bloembakken gemaakt voor op het balkon. Je gebruikt hier alles wat voorhanden is dus hiervoor hebben we 5 grote lege waterflessen gebruikt die beschilderd met restjes verf en de bovenzijde er af gesneden. Kim had eigenlijk komende dinsdag haar restaurantje willen openen, maar omdat dames die zouden komen koken het af hebben laten weten moet zij op zoek naar iemand anders, de opening wordt uitgesteld.

Op donderdag is Kim met haar dochtertje Rose al vroeg vertrokken naar Kampala. Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar te verrassen. Haar slaapkamer was ook aan een verfbeurt toe en we hebben nog genoeg verf om dit klusje te klaren. We hebben het plafond en 3 wanden met witten tex gadaan en een wand die in het verleden met 2 kleuren groen was geverfd hebben we met geel overgeschilderd.

Vrijdag gaan we in de loop van de middag samen met het andere dochtertje van Kim,en de buurman Michael naar Masaka, daar treffen we Kim en haar vriend Sunday en hebben samen bij cafe Fricandelle een Barbeque. Ook Marloes van het project Lwengo komt samen met haar ouders die haar afgelopen week hebben bezocht.

Volgende week is alweer onze laatste week, woensdag gaan we naar Lwengo om samen met de adere vrijwilligers een afscheids feestje te vieren. Wij willen dat vooral doen samen met de kinderen die daar altijd komen. We gaan allerlei spelletjes organiseren zoals zaklopen, koekhappen en spijkerpoepen, ook hebben we voor ranja en wat snoep gezorgd het wordt voor hen dus een echt feest.

Afgelopen week heb ik van Anthony een mail gekregen betreffend het onderzoek naar de mogelijkheid om een waterpomp bij de school te maken. Er is een uitgebreid rapport opgesteld door een bedrijf met een kostenbegroting voor zowel een waterpomp als het bouwen van een ondergrondse tank van 150.000 liter en bijbehorende goten en buizen om regenwater op te vangen.

Het belangrijkste is in ieder geval dat het mogelijk is om daar een pomp te maken, het rapport zal ik nog verder moeten uitpluizen en het zal ook nog nodig zijn om wat verder onderzoek te doen alvorens er concrete plannen gemaakt kunnen gaan worden.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Gemma

Hoi Theo en Jopie,
Wat mooi om te zien wat jullie daar allemaal gedaan hebben en met zo'n mooi resultaat. Dat zal jullie wel voldoening geven. Nog één week en dan weer naar huis dat betekent ook weer afscheid nemen en dat is nooit leuk maar jullie laten veel goed achter.
Tot gauw!
Liefs, Gemma

m Smulders

Wat leuk, dat het allemaal zo opknapt en tof, dat de zaadjes het allemaal zo goed doen.

.Paulien

MAAK ER EEN MOOIE LAATSTE WEEK VAN LIEVE GROET, PAULIEN.Marianne Molthoff

Leuke foto,s zijn dat van kim,s huisje . Jullie gaan al net zo denken als de mensen daar Niets weggooien ,alles hergebruiken.superleuke bloembak.Geniet van je laatste week daar. groetjes marianne.

Rob Phlippeau

Jopie / Theo,
Wat zijn de openingstijden van het restaurant? Ziet er uitdagend uit. In de volgende fase ook zelf koffie gaan kweken. Volgend jaar?
Groetjes uit een tropisch warm Zeeland
Ank en Rob

johanna woudstra

Hallo Jopie en Theo,
Oh,oh, wat gaat dat toch altijd weer snel, laatste week al weer. Jullie hebben ongelooflijk veel werk gedaan hoor, petje af!
Doen jullie nog 1x de groetjes aan Kim, Anthony en al die lieve mensenkinderen bij Lwengo?
Een heel fijne laatste week gewenst en een veilige thuisreis.
Johanna

ans en loek

Beste luitjes. Ze doen het toch maar weer. Veel profijt van jullie inzet. In jullie overzichten proeven en ruiken wij telkens weer die andere werkwijze van oplossen van problemen.
Sterkte in elk geval!

Agnes van den Brink

Hoi Jopie en Theo,

Jullie laatste week is weer aangebroken. Er is heel wat gebeurd in korte tijd.
Een prettig afscheid toegewenst. Het wordt een echt Nederlands feestje met al die spelletjes.
Daar wil ik wel wat foto's van zien.
Jopie en Theo ik wel uit naar jullie terugkeer in onze buurt.
Tot dan,
Groetjes, Agnes

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012