Al weer nieuwe plannen.

Beste weblog volgers.

Wij zijn nu 4 weken terug uit Uganda en al weer druk met de voorbereiding voor een volgend bezoek. Zoals ik al in eerdere weblogs heb vermeld is het waterprobleem op de school een toenemende zorg. De grote watertank komt regelmatig leeg te staan, niet omdat het minder is gaan regenen maar omdat er steeds meer water nodig is om alle leerlingen dagelijks te laten drinken en eten. Ook de 150 kinderen die op school blijven slapen gebruiken natuurlijk water om zich zelf en hun kleding te wassen.

Als de tank leeg is zit er niets anders op dan water te gaan halen bij de waterpoel, deze is in het dal op ongeveer 2 kilometer afstand van de school. De kinderen moeten dan met jerrycans van soms wel 20 liter weer de berg op sjouwen. Dit gaat natuurlijk ten koste van de tijd die zij aan hun lessen en huiswerk kunnen besteden, maar ook ten koste van de gezondheid het water is immers behoorlijk vies en wordt lang niet altijd gekookt voordat ze het gebruiken.

Iedereen is er tot nu toe van uit gegaan dat een waterpomp bij de school niet mogelijk is in verband met de hoogte waarop de school is gelegen. De meeste waterpompen zijn dan ook dicht bij een poel in de lager gelegen gebieden geplaatst. Wij hebben van een kennis die ook in Uganda actief is gehoord dat hij waterpompen heeft laten maken op twee scholen die ook hoger gelegen zijn. Daarom hebben wij tijdens ons laatste verblijf uit laten zoeken of het in Nakyenyi bij de Lwerudeso school ook mogelijk is. Dat blijkt zo te zijn volgens het bedrijf dat een rapport heeft opgesteld, op ongeveer 30 meter diepte is water aanwezig. De kosten om deze put, die overigens met de hand gegraven wordt, met pomp te laten maken bedragen ongeveer 3000 €.

Wij zijn dus gestart met het werven van donatiegeld, we hebben zoveel mogelijk oud Be-More vrijwilligers via Facebook benaderd en een aantal hebben daarop al positief gereageerd. Maar we zijn nog ver van het einddoel van 3000 €. Misschien zijn er ook wel weblog volgers die een bijdrage willen leveren. Alle bijdragen hoe klein ook zijn natuurlijk welkom.

Wij hebben van Be-More toestemming gekregen om dit project in overleg met de directeur van Lwerudeso, Anthony Jjuuko, te organiseren, bijdragen kunnen daarom overgemaakt worden op rekening nummer NL 14 ABNA 0861605233 ten name van Th. van den Ende onder vermelding van: waterpomp Lwengo

Om een idee te geven hoe een waterpomp gegraven wordt kun je kijken op het filmpje dat onze kennis op You Tube heeft geplaatst. https://youtu.be/36N5s6V8hqo

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Hub Cox

Mooi initiatief Theo. Ook mooi uitgevoerd pomp-project als voorbeeld. Ik zal je nog mailen met ideeën en een tip om met Caphas van Pelido te overleggen.Zij hebben een geboorde put. Dan kun je bij hem navragen hoe het daar gegaan is. Daar hebben ongeveer 600 mensen water van.

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012