derde week

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Derde week.

Na een kort verblijf in Masaka zijn we zaterdag middag weer terug gegaan naar Nakyenyi, omdat we een uitnodiging hebben gekregen om zondag de festiviteiten op school mee te maken. Volgens de uitnodiging werden we om 7 uur verwacht maar wij zijn pas om 10 uur gegaan omdat er eerst predikers zouden komen van verschillende religie's. Toen wij er aankwamen was het al erg druk maar er kwamen nog steeds meer ouders, de meeste in prachtige kleurige jurken, ook de kinderen waren netjes gekleed in de schooluniformen. De school was ingedeeld in groepen die vernoemd waren naar Nederlandse en Belgische steden. Elke groep voerde een dans op die een bepaald verhaal uitbeelde en er was zelfs een jury om de resultaten te beoordelen. Rond 11 uur kwam er een katholieke pastoor en werd er een mis opgedragen, inmiddels waren er al honderden mensen in de tenten verzameld. Na de mis werden we uitgenodigd voor een lunch, rijst, matoke, witte kool en zelfs wat vlees. Wij werden uitgenodigd om samen met een paar belangrijke mensen uit de regio in de leraren kamer te eten. Alle andere mensen die zich bij aankomst hadden laten inschrijven hadden een bonnetje en konden in een van de leslokalen eten halen. Na de lunch gingen de opvoeringen van dans en zang weer verder. Later gevogd door speeches en een heel leuke traditie: de overgang van de leerlingen van de kleuterschool naar de lagere school.

Het onderwijs gaat hier wat anders dan in Nederland. Je kunt voor het eerst naar school als je 3,5 bent, maar er zijn ook kinderen die gaan pas als ze 6 jaar oud zijn. Je begint echter altijd in de Babyclass, daarna volgt Middelclass en uiteindelijk Topclass. Elk jaar wordt afgesloten met een toets, heb je niet het nivo dat vereist is dan blijf je nog een jaar in de oude klas. Hoewel het schooljaar pas in december is afgelopen wordt de overgang naat Primary One nu al officieel gevierd. Alle kleuters waren in zwarte toga's gestoken en hadden een vierkant "professor" mutsje op. Zij kregen allen een certificaat met hun foto en een kadootje van de ouders, best sneu voor de kinderen waarvan de ouders niet aanwezig waren of die geen ouders meer hebben. Ook de kinderen van P7 die dit jaar van school af gaan werden voorgesteld, ook hier grote leeftijds verschillen de jongste een jaar of 13, de oudste ongeveer 18 omdat ze soms een paar jaar van school zijn geweest om thuis te werken of geen geld meer hadden. Deze leerlingen van P7 moeten komende maand hun staatsexamen maken en kunnen daarna door naar een Secondary school of stoppen met het volgen van onderwijs en proberen een baantje te vinden wat overigens niet gemakkelijk is.

Maandag is Jopie weer naar het bos in wording gegaan om onkruid te wieden, ik ben naar de school gegaan en heb de constructie met de tentzeilen afgebroken die vrijdag was opgebouwd om voor voldoende schaduw te zorgen tijdens het schoolfeest. Ik ben ook nog even bij de put gaan kijken, afgelopen weekend hebben ze met een vrachtwagentje alle grond die uit de put is gegraven afgevoerd zodat de werkers niet meer over een berg hoeven te klimmen als ze het tonnetje leeg willen kiepen. Ze waren ook weer aan het graven en hebben het nieuwe touw op de lier gemonteerd. Ze zijn nu al meer dan 30 meter diep en hopen deze week het waterpeil te bereiken.

Dinsdag het gebruikelijke programma, Specialclass voor Jopie en Healthcenter voor mij. Aangekomen op het Healthcenter leek het erg rustig maar het bleek dat alle moeders voorlichting kregen over geboorteplanning. Het wordt de vrouwen duidelijk gemaakt dat het niet noodzakelijk is om veel kinderen te baren hoewel de man dat meestal wel graag wil, het geeft hem schijnbaar meer status. Veel vrouwen maken dan ook gebruik van een prikpil zonder dat de man het weet. Het komt zelfs voor dat vrouwen bij de bevalling via een keizer snede zich ook meteen laat steriliseren. Op de kaarten waarop de inentingen van de kinderen worden bijgehouden staat ook het hoeveelste kind het is, het hoogste aantal dat ik gezien heb is 9. Maar je ziet tegenwoordig ook dat er maar 3 of 4 kinderen in een gezin zijn. Na de middag zijn we op school gaan helpen met bonen sorteren en hebben we ook nog even bij het graafwerk gekeken. De kinderen werden er weer op uit gestuurd om water te gaan halen voor de keuken en om kleding te wassen.

In de avond is het zoals gebruikelijk gezellig druk voor het huis, vanuit de buurt komen kinderen spelen. Ook al is het rond 19.00 uur al donker, de kinderen weten de weg wel te vinden. De kleinste vaak op de rug van een ouder broertje of zusje. Een velletje papier en kleurpotloden of overtrekmallen met een potlood zijn favoriet. Ze kunnen er een hele tijd zoet mee zijn. Soms vallen de jongste kinderen in slaap en zij worden dan weer op de rug gehesen en naar huis gebracht. Wij vragen ons af hoe laat het eigenlijk bedtijd is voor deze kinderen, de meeste moeten 's-morgens al weer vroeg naar school en zitten hier na 20.00 uur nog te tekenen en te kleuren. Wat later op de avond komen er soms nog wat oudere kinderen om huiswerk te maken, hier hebben ze beschikking over een tafel en electrisch licht wat ze thuis meestal niet hebben.

Woensdag zouden we weer fuelsaving stoves gaan maken maar dit ging wederom niet door. We konden ons op school weer nuttig maken met helpen in de Special Class en het voorbereiden van schoolschriften, er wordt hier op elke bladzijde buiten de kantlijn aan de linkerkant ook een kantlijn aan de rechterkant getrokken. Dus ik heb me vanmorgen bezig gehouden met lijntrekken. Je moet je hier niet bij alles afvragen wat voor nut het heeft, men doet het al jaren zo dus het zal wel goed zijn. De putgravers lieten ons vanochtend zien dat de brokken die ze omhoog halen wat vochtiger zijn, zij denken dat ze het water naderen. Wij hopen natuurlijk dat ze het juist hebben en dat ze deze week diep genoeg zijn. Laten we het hopen.

Voor woensdag mddag was er eigenlijk geen plan, maar een van de lokale vrijwilligers heeft geziendat de bocht in de weg net voor het dorp gevaarlijk is geworden omdat het uitzicht beperkt wordt door overhangende takken. Wij hebben in de buurt een aantal panga's (kapmessen) geleend en zijn met een man of 5 struiken gaan hakken. Na een uurtje was alles plat en de bocht weer overzichtelijk.

Donderdag morgen zijn we weer naar de moskee gegaan om verder te werken aan de watertank. De grote rotsblokken voor de fundering waren inmiddels aangekomen, ook werd er al snel cement afgeleverd, de 2 tankbouwers lieten echter op zich wachten. Wij hebben de rotsblokken alvast in het gat gegooid en hebben ook 9 kruiwagens zand klaar gelegd. Toen waren de tankbouwers nog niet gearriveerd en zijn we maar naar de school gelopen om de putgravers wat bananen eb chapati's (soort deegpannekoek) te brengen die we in het dorps centrum hebben gekocht, zij waren er erg dankbaar voor. Zij eten op school met de pot mee, dat wil zeggen 's-morgens porridge, 's-middags pocho met wat bonen en 's-avonds voor de afwisseling bonen met pocho. Porridge is dunne maispap en pocho is een dikke brei ook van mais meel gemaakt, dus veel afwisseling is er niet.

Vrijdag morgen hebben we nog even 2 fuelsavingstoves gemaakt en vrijdag middag zijn we naar Masaka vertrokken voor het weekend.

Zaterdag morgen zijn we naar Chantal haar huis gegaan, we hebben haar beloofd om een schommel te maken voor Yara. Samen met Chantal hebben we een aantal ronde palen gekocht, e hetwas de bedoeling om deze in haar auto te vervoeren, maar dat ging niet. Op de vraag of ze ook thuis bezord konden worden werd bevestigend geantwoord. Alle palen werden op een fiets gebonden en de man heeft alles lopend thuis bezorgd.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Anneke

Ik blijf genieten van de blogs. Wat fijn dat het gat in de grond waarschijnlijk bij het grondwater terecht is! Fijn weekend! ???

marjorie

En is er inmiddels al regen gevallen?
Hele mooie foto's hoor en weer een leuk verslag om te lezen?

H. van den Ende

Drie weken alweer.wat vliegt de tijd. Ik lee's dat je genoeg te doen hebt en dat het meestal ook erg nuttig is. Hoop dat de gegraven put straks voldoende water gaat geven en dat je dat in ieder geval ook nog kunt zien tijdens jullie verblijf daar.
Werk ze en vergeet niet er ook van te genieten.
Groetjes Hein en Lilian

Jos Deforche

Dank zij jullie mooi verslag zitten we zo goed als op de eerste rij . Dit vraagt om alle verhalen in een boekvorm uit te geven ....
Natuurlijk zitten we met spanning te wachten op de verlossende woorden !!!! ER IS WATER , ??

alle succes .. Jos from belgium

Sanne - black muzungu

Aaahh mooi verhaaltje Theo!

johanna woudstra

Hallo Jopie en Theo,
heerlijk weer, al dat nieuws. En zo leuk om die foto van al die studerende kinderen te zien!
Nu wacht ik in spanning je volgende blog af met hopelijk groot nieuws over de waterpomp!!!!
groetjes,
Johanna

Marianne Molthoff

Het leest als een spannend boek, dat verslag van jullie. Ik kijk al weer uit naar de volgende. Dan is er zeker water! Prachtige foto s zijn er gemaakt door jullie.Zo zijn we er ook een beetje bij betrokken. Groetjes van ons .

Mr Fredrick

Bent u op zoek naar een zakelijke lening? persoonlijke lening, lening huis, auto lening, student lening, schuld consolidatie lening, ongedekte leningen, risicokapitaal, enz .. Of heb je geweigerd een lening door een bank of een financiële instelling om welke reden. We zijn particuliere kredietverstrekkers, de kredietverlening aan bedrijven en particulieren in een lage en betaalbare rente van 2% rente. Indien u interesse? Neem contact met ons vandaag op (fredrickpetersonloan@gmail.com) en krijg je lening vandaag
Met vriendelijke groet,
Fredrick Peterson investering Team

Mr Fredrick

We zijn Private International Money Lender's. Wij bieden lening tegen een zeer laag tarief van 2%. Als Kindly geïnteresseerd contact met ons op via e-mail:
fredrickpetersonloan@gmail.com voor meer informatie.
Met vriendelijke groet, de heer Fredrick

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012