week 2

Beste allemaal,

Verleden week bleek er na het versturen van de weblog een virus op mijn laptop te zitten en deed hij niets meer, hij is nu bij de reparateur.
Ik had voor deze week een mooi verhaal voorbereid op de laptop die in ons huisje staat en alles op een stick gezet. In het internet cafe aangekomen stopte ik de stick in de computer en na een aantal virusmeldingen was er niets meer te vinden op de stick. Jullie zullen het dus met een korter verhaal moeten doen.

Laat ik eerste even vertellen met wie wij op het project zitten.
Jody Stormesand zat hier al 4 weken toen wij kwamen en gaat gelijk met ons van het project weg maar gaat met haar ouders nog rondreizen voor 2 weken.
Celine Boonen uit Belgie was ook al 4 weken aanwezig en vliegt samen met ons terug naar Brussel.
Rik Koster was al 4 weken op een ander project en blijft maar 4 weken in Lwengo.
De laatste 4 weken komt ook Sanne Streefkerk terug naar Lwengo, zij is hier vanaf begin januari, heeft 12 weken hier gezeten en is nu voor 8 weken naar Rakai, een ziekenhuis, zij is dus totaal een half jaar in Uganda.

Maandag
hebben wij natuurlijk koninginnendag gevierd samen met de locals en onze Belgische vrijwilligster, zij vonden de uit Nederland meegebrachte oranjebitter niet allemaal even lekker. Maandag hebben wij stenen geperst voor een watertank, wij hebben ongeveer 100 stenen geproduceerd, best zwaar werk. Je moet met je volle gewicht aan een hefboom hangen en als je los schiet, wat mij natuurlijk overkwam, dan val je zo achterover. Dit tot grote hilariteit van de locals.

Dinsdag
Wij zijn wij op de boda boda naar een plaatselijk hospitaaltje geweest. Er was inentingsdag voor de baby's en kleuters. De vrijwilligers helpen dan met de administratie en geloof me, het was al een puinhoop voordat wij hiermee begonnen. Elke moeder heeft een kaart voor haar kind waarop staat welke inenting zij al hebben of nog moeten krijgen, je moet het nummer van de kaart dan opzoeken in een boek en vergelijken of alles klopt. Als er nieuwe baby's zijn dan moet er nog een kaart geschreven worden en ook een nummer worden toegekend. Soms heeft een baby nog geen naam en dan staat er gewoon baby van: en dan de moedersnaam.
In de wachtruimte werd het al snel druk. Op een ruimte van 3 bij 5 meter zaten wij aan een tafel te werken en op bankjes en op de grond zaten op een gegeven moment wel 50 moeders met hun baby. Deze hebben meestal geen luier aan, de moeder houdt gewoon een doek onder de billetjes. Na verloop van tijd ging het dus echt lekker ruiken. Na ongeveer een uur kwamen er 2 verpleegsters die de inentingen gingen verzorgen. Tot die tijd hadden de baby's zich aardig bezig gehouden aan moeders borst, maar als het naaldje in een armpje of billetje wordt geduwd beginnen ze natuurlijk te huilen, en zoals te verwachten steekt de een de ander aan en was het gebeurd met de rust.
Na de middag zijn wij met een local naar een van de waterpoelen gelopen. De kinderen komen hier een of twee keer per dag jerrycans met water halen. Wij zagen dat kinderen 5 cans van 20 liter op een fiets bonden en met vereende krachten bergopwaarts moesten duwen op weg naar huis, wat vaak meer als een half uur weg is.

Woensdag
In de ochtend regende het eerst hevig maar toen het droog was zijn we naar het huisje gegaan waaraan we verleden week ook al hebben gewerkt. We hebben nog een paar wanden gevlochten en een paar dakbalken geplaatst.

Donderdag.
Weer regende het en nu de hele voormiddag, de geplande werkzaamheden gaan dan niet door, als het regent dan ligt hier alles stil. Wij zijn maar naar de school gegaan om te schilderen ook heeft Jopie daar buiten de rommel opgeruimd. Er lag een laag aangekoekte cement van centimeters dik op de glad afgewerkte vloer, het was dus flink bikken. Het resultaat mag gezien worden. Wat opvallend is dat de plaatselijke mensen geinspireerd worden door ons werk, na enige tijd waren er verschillende kinderen en leerkrachten in het naastgelegen lokaal ook aan het bikken en vegen.
's-middags zagen wij dat de kinderen alle klassen aan het uitschrobben waren dit kan ook te maken hebben met de groep Nederlanders die volgende week gaat komen met World Mapping, dit is een reisorganisatie voor jongeren die ook via Be-More loopt. Er komen ongeveer 35 jongeren tussen 12 en 18 jaar, zij blijven ongeveer een week in Lwengo en wij begeleiden hen dan naar alle activiteiten.

Vrijdag
Vandaag zijn we met Anthonie naar Masaka gereden en hebben inkopen gedaan zodat we volgende week kunnen verven.
Ook hebben wij samen met Anthony 15 emmers en 15 tankjes met een kraantje besteld deze komen op 15 stalen frame's te staan die wij ook besteld hebben. Samen met de 15 waterfilters die wij vanuit Tulip Waterfilters hebben gekregen kunnen wij 15 gezinnen van gegarandeerd schoon drinkwater voorzien.
Alles wordt volgende week of de week erna afgeleverd en kunnen wij het samen met Anthony aan de gezinnen overhandigen.

Denk niet dat wij hier overwerkt raken, alles gaat hier erg rustig aan. De avonden maken wij eerst gezellig met de plaatselijke kinderen die komen spelen en dan nog even lezen voordat we naar bed gaan. 's-morgens staan we tegen acht uur op ontbijten en gaan naar het project van die dag.

Volgende week geen bericht van ons omdat we dan naar Murchigon Falls zijn en geen internet hebben
Foto's versturen lukt tot nu toe nog niet, houdt ze maar tegoed.

Groetjes van Jopie en Theo

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Inge

Hoi pa en ma,
Wat een pech toch met die computers....
Fijn om te lezen dat jullie je niet hoeven te vervelen maar zeker niet overwerkt raken.
Hier alles goed, begint eindelijk wat beter weer te worden, Anthony is nu tot en met woensdag naar de beurs in Frankfurt. Ga vanavond bij maaike eten. Maandag weer werken, weekje vakantie is voorbij gevlogen!.

Groetjes van ons alle twee, veel plezier volgend weekend!

Marjorie Smulders

Leuk verslag om te lezsen weer, al is het dan een verkorte versie. We krijgen zo toch een indruk, wat jullie aan het doen zijn en zo te lezen wordt er toch best hard gewerkt. Goed zo!!! Het regent daar nogal eens zeg. Lijkt Nederland wel hahaha.
Succes weer de komende week.xxx

R.Phlippeau

Hoi Jopie en Theo
Leuk om te lezen wat jullie deze week gedaan hebben. Ook al raak je niet overspannen,er zijn
toch weer veel dingen gedaan.We wachten op jullie volgende verhaal.Veel plezier bij de falls.
Liefs Rob en Ank

marijke

Hoi Theo en Jopie

Wat jammer van de computer! ondanks dat toch een leuk verslag. zo te lezen genieten jullie toch wel een beetje, jammer dat het daar ook regent, nou hier is het ook nog niet zo best weer. verder is hier weinig gebeurd .
veel plezier en werk ze
groetjes tonnie marijke

mari en gerrie van falier

Beste Theo en Jopie
Wat leuk om te horen dat het goed gaat in Uganda
Elke dag daar zit voor jullie weer vol van uitdagingen en verrassingen
En ook voor ons via de mail leuke en boeiende verhalen
Zo te horen is de bevolking daar maar wat blij met jullie en bouwen samen met jullie en de andere vrijwilligers een fijne band op

Theo en Jopie het gaat jullie goed en wij wachten weer op de volgende mail

Groeten van Gerrie en Mari van Falier

Agnes

Hoi Jopie en Theo,
Fijn te horen dat jullie plezier hebben in het werk daar.
Een vraagje: Als het niet regent wat voor weer is het dan?
En hoe is de temperatuur?
Ik ben benieuwd hoe het is om zo'n groep jongeren rond te leiden.
Bedankt voor jullie berichten en tot de volgende keer.
Hartelijke groeten,
Agnes

Janny

Hoi Theo en Jopie

Een wat late reactie van mij kant want we zijn net terug van vakantie)Portugal) ook daar hadden we last van veel regen.
Leuk om de verslagen te lezen en ik hoop dat het huisje voor die mensen klaarkomt tijdens jullie verblijf. Je zegt dat je niet overwerkt zult raken maar zo heb je wel tijd om al die indrukken te verwerken. Heel veel succes nog en ik kijk uit naar het volgende verslag.

Groetjes Janny

Suzanne

Hallo Jopie en Theo,
Erg leuk om te lezen allemaal, ik kijk uit naar de eerste foto's!
Groeten Suzanne

Marieke & Jan

Tjonge, dat is nog eens wat anders dan ons weekje Frankrijk afgelopen week! Een compleet andere wereld dus. Voelt wel raar zeker dat er zo verschrikkelijk veel te doen is, maar dat je niet echt veel kunt doen vanwege regen, de slechte vervoersmogelijkheden, gebrek aan spullen, banken zonder geld en noem maar op. We begrijpen dat de sfeer echter goed is en de mensen aardig. Goed dat jullie een huis mee helpen bouwen voor mensen die echt niks hebben. Stenen persen (leem!?), één voor één, had je van tevoren niet kunnen bedenken, lijkt ons.
Die waterfilters komen echt goed van pas begrijpen we: er valt water met bakken uit de lucht, maar er drinkwater van maken is iets anders. Die filters zouden er veel meer aangevoerd moeten worden. Verder komt het ons voor dat je leert relativeren en berusten.
Een pluim voor jullie !!!
En misschien lukt het nog wat foto's door te sturen. We zien het wel. Succes verder en we keep in touch.
Gr. Marieke & Jan, ook van Estlle.


Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012