Week 7 De kinderen hebben het eerste water gebruikt op school..

Uganda 8 oktober tot 3 december 2016.

Zevende week.

Er is deze week goed nieuws en ook minder goed nieuws. Laat ik met het goede nieuws beginnen. De put is nu ruim 40 meter diep en er staat 's-morgens ongeveer 150 cm. water in dat behoorlijk helder is. Het minder goede nieuws is dat de engeneer ( de baas van de putgravers ) een nieuwe prijsopgave heeft gemaakt omdat ze veel dieper hebben moeten graven. Dit kost niet alleen meer materiaal maar hoe dieper ze komen hoe moeilijker en tijdrovender het werk wordt. De werkzaamheden komen ruim 2000 € duurder uit dan eerts begroot. Wij zien ons genoodzaakt om deze kosten vooralsnog op ons te nemen maar als er nog volgers zijn die een bijdrage kunnen missen dan zou dt zeer welkom zijn. ons rekening nummer is: NL 14 ABNA 0861605233 ten name van Th. van den Ende onder vermelding van Waterpomp Lwengo

Maandagochtend is Jopie samen met Shanna en Anthony naar het land gereden om onkruid te wieden. Ze kregen vandaag hulp van een groep gevangenen die Anthony had ingehuurd. Dat is hier mogelijk, het zijn gevangenen die niets ernstigs op hun kerfstok hebben maar voor alle zekerheid is er wel een gewapende bewaker bij. Ik ben naar de school gegaan om bij de waterput te kijken en ook wat klusjes te doen. De putgravers waren druk aan de gang. Ze gaan nu eerst van onderuit de buitenwand opmetselen omdat ze nu zeker weten dat graafwerkzaamheden succesvol zijn geweest. Het metselen dat ze verleden week heben gedaan was noodzaak om instorting te voorkomen. Dat opmetselen is natuurlijk een heel karwei, cement en stenen moeten in een tonnetje naar beneden waar een man op een plankje zit, hij metseld stukje voor stukje de buitenwand omhoog en moet dus ook regelmatig zijn plankje waar hij op zit hoger leggen. Ik hoop dat ik in de loop van de week als ze hoger zijn hiervan foto's en filmpjes kan maken, nu kun je van bovenaf nog niets zien omdat het beneden te donker is. De man die beneden zit heeft overigens wel voldoende licht om te werken. Ik begin steeds meer respect te krijgen voor deze mannen, zij werken echt de hele dag hard en vandaag was de zon echt verzengend heet. Zelfs de man die in de put heeft gewerkt kwam bezweet naar boven terwijl hij geen zon heeft en het beneden ook nog koeler is.

Toen wij in de middag terug naar huis liepen zagen we een paar kinderen naast het schoolplein in het zand aan het spelen. Zij hadden van takjes de lier van de putgravers nagebouwd, om een takje hadden ze een dun draadje gewonden en daaraan een klein bekertje bevestigd. Zij lieten dit steeds in een kuiltje zakken, schepten zand in het bekertje en draaide het dan naar boven. Zij hebben de kunst stiekem afgekeken want het werkterrein van de putravers is eigenlijk verboden gebied voor de kinderen. Ingenieurs in de verre toekomst misschien?

Dinsdag ochtend zijn Jopie en Shanna naar de SpecialClass gegaan, ik naar het Health Center. Na de middag ben ik met de schommel verder gegaan, de spullen die in het weekend in Masaka zijn gekocht moeten nog gemonteerd worden. Chantal zou een boormachine meebrengen om de gaten in de bovenbalk te boren, helaas heeft zij geen accumachine. De bodadriver Augustine heeft bij een plaatselijke timmerman gevraagd of hij een zwengelboor te leen had. Gelukkig had hij die al was een deel ervan afgebroken. Ik ben 's-middags ruim 2 uur aan het boren geweest om 8 gaten in de dikke harde bovenbalk te maken, de boor was natuurlijk ook niet al te scherp. Toen ik de lagers ging monteren kwam ik tot de ontdeking dat ik te weinig draadeinden gekocht had. Dus ik moet nog een keer opnieuw naar de bouten winkel in Masaka.

Woensadg hebben we dicht bij ons huis 2 fuelsaving stoves gemaakt, de eerste was helemaal voorbereid, alleen het gras moest nog gehakt worden en de modder gestampt. Bij het tweede adres was niets klaar en de bewoners waren ook niet aanwezig. We moesten dus ook de klei nog bij elkaar zoeken en de bananen stammen gaan zoeken. Na de middag zijn we weer naar de school gegaan. De putgravers zijn nu zover omhoog met het metselen dat je de man goed bezig kunt zien maar het is nog te donker voor een foto. Hij zit nu op ongeveer 13 meter diep en heeft dus een gat van ruim 30 meter onder zich. Onvoorstelbaar dat hij zich ballancerend op de rand die hij aan het metselen is in evenwicht kan houden.

Donderdag morgen ben ik naar Masaka gegaan om de resterende dingen voor de schommels te kopen, Jopie en Shanna zijn bij de moskee verder gaan werken aan de watertank. Na de lunch zijn we naar de school gegaan om de schommels af te werken. Shanna en Jopie zijn in de keuken gaan helpen om de afwas te doen. Een deel van de keuken staff is al afwezig omdat vrijdag de grote vakantie begint. Het is dus eigenlijk de laatste schooldag en dat brengt veel extra werk mee. Alle kinderen van de boardingschool gaan vrijdag ook naar huis, al hun kleding en beddengoed moet gewassen worden. Het was dus zeer welkom dat de werkers niet vooruit konden omdat de stenen op waren en zij hun tijd hebben gebruikt om vaatjes met water op te takelen. In een uur tijd is er zeker 600 liter water naar boven gehaald dat geheel gebruikt is om de kleding te wassen en de kinderen te badderen. Vandaag was het dus echt de eerste keer dat zij geen water uit de poel hoefden te halen. Laat in de middag hebben Anthony de Engeneer en ik de nieuwe prijsopgave en de verdere planning nog doorgesproken. Zij denken nog 2 dagen nodig te hebben om de put op te metselen, daarna maken ze de afsluitende deksel van beton die 3 dagen moet uitharden. In de tussentijd graven ze nog een paar meter dieper en daarna gaan de pomp en de buizen er in. Zij hebben beloofd dat we vrijdag net voor we vertrekken het eerste water kunnen oppompen. Daarna moet er nog wel het een en ander worden afgewerkt zoals een rand en een goot maar dat is eigenlijk bijzaak.

Vrijdag morgen regende het, ik heb eerder verteld dat er veel te weinig regen valt en dat de oogst hierdoor dreigt te mislukken. De laatste 10 dagen heeft het met enige regelmaat een beetje geregend, niet genoeg om de watertanks weer te vullen maar voldoende om het grootste deel van de bonen en mais planten weer te laten groeien. Je ziet op sommige stukjes land wel dat er plantjes de geest hebben gegeven maar de meeste bonen staan nu toch in bloei en de mais staat er ook goed bij. Nu maar hopen dat het regelmatig blijft regenen.

Volgende week is onze laatste week,we houden jullie op de hoogte en kunnen hopelijk volgende week melden dat er een werkende waterpomp is.

Groet en tot volgende week.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Gemma

Hoi Jopie en Theo,
Wat een andere wereld als hier. Wij draaien de kraan open en het water stroomt. Zelfs om kleding te wassen stroomt water de wasmachine in. Wij hoeven er geen enkele moeite voor te doen.
Het is prachtig dat de waterput er nu is. Zelf, gegraven en gemetseld. Wat een overwinning!
Diep respect voor de mensen en kinderen die zoveel over (moeten) hebben om aan water te komen.
En voor jullie, die al de tijd geloofd hebben in het feit dat een waterput DAAR mogelijk moet zijn.
Gefeliciteerd en geniet van dit mooie resultaat.
Groetjes,
Gemma

Marianne Molthoff

Proficiat met jullie geslaagd project. Wij hebben hier meegeleefd met jullie allemaal.Als we nu allemaal wat bijdragen,komt dat geld er ook. Alle beetjes helpen....Het word nog een hectische week om alles klaar te krijgen. Heel veel groetjes .Marianne.

A.v.d.brink

Hoi Theo en Jopie.
Goede laatste week toegewenst. Nemen jullie ook wat vakantie?
Goede thuisreis en welkom in Vlijmen.
Groetjes.
Agnes.

marjorie

Heel leuk verslag weer. Fijn, dat het nu gelukt is met het water. En de schommel ook weer in orde. Voldaan gevoel voor jullie of niet dan!
Nog een fijne laatste week daar.

Fam. van der Zaag

Hallo, de laatste (zware) loodjes voor jullie breken al weer aan.
Fijn inderdaad dat het water is bereikt. Op zich niet vreemd dat er extra kosten zijn gemaakt en logisch dat er 'geen weg terug' is. Fantastisch dat jullie hebben bijgesprongen. Dikke pluim! Wij zullen graag ook wat bijdragen. We hopen, of liever gaan er van uit, dat de afwerking nu ook nog plaats zal vinden, w.o. de noodzakelijke pomp. Dat zou een mooie afronding zijn voor jullie!
Hartelijke groeten, alvast een goede reis terug gewenst. Tot binnenkort.
Marieke, Jan en Estelle.

Theo en Jopie van den Ende

Name: Theo en Jopie van den Ende
Leeftijd: 70

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012

Over mij:

Wij zijn Theo en Jopie van den Ende, 67 en 64 jaar oud. Vanaf 2012 gaan wij jaarlijks naar Lwengo om de plaatselijke

Meer...

Jopie van den Ende

Name: Jopie van den Ende

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 mrt 2016 tot 15 apr 2016

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 21 apr 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 08 apr 2013 tot 31 mei 2013

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 23 apr 2012 tot 15 jun 2012